Autor: Pierre Szalowski
Editorial, any: Rosa dels Vents, 2009
Títol original, idioma, any: Le froid modifie la trajectoire des poissons, francès, 2007
Gènere: Novel·la
Número de pàgines: 199

Per el jove protagonista de El fred modifica la trajectòria dels peixos la vida està a punt de canviar. Allò que mai havia pensat que li passaria, i que li va passar al seu amic de l'ànima Àlex, el sorprendrà i li caurà com una gerra d'aigua freda. Però no és l'únic amb problemes, molta gent del seu veïnat viu situacions igualment doloroses i tristes. La Julie, en Boris, la parella homosexual formada per en Michael i en Simon, el mateix Àlex i el seu pare... Uns quants personatges diferents, tots amb la seva història, amb la seva vida. Però quan tot sembla abocat al desastre, una sorprenent tempesta de glaç els deixarà desvalguts, però també els unirà molt més del que es podrien pensar. Aquí començarà una altra història, molt diferent i conjunta que portarà a molts canvis en la vida de tots ells. Fins i tots els peixets de colors d'en Boris sabran el que és que el fred modifiqui la seva trajectòria.

Aquest és un llibre d'històries petites que s'entortolliguen per formar una xarxa molt agradable i que bàsicament parla d'un tema: l'amor. L'amor ho acaba movent tot, i així serà pels protagonistes. Lluny de caure en una redacció massa ensucrada, el llibre és molt agradable de llegir i no es fa pesat, ni tampoc és massa llarg. Ben al contrari, acabes estimant els personatges i totes les seves accions. Els acabes entenent i desitjant-los el millor. Et captiven, t'enamoren.

Trobo que és un llibre per recomanar. No és l'estil que solc llegir, però m'ha sorprès. És fàcil de llegir i no requereix cap esforç mental. Una mica inversemblant, però això t'acaba per ser igual. Un bon llibre i un bon grapat d'històries petites, que totes juntes en fan una de molt gran.