Autora: Marjane Satrapi
Editorial, any: Norma, 2009
Títol original, idioma, any: Persépolis, francès, 2000 - 2003
Traductors: Albert Jané
Gènere: Còmic 
Número de pàgines: 366

 L'Iran dels anys '70 era una civilització moderna i occidentalitzada, encara que també molt tradicionalista. A finals de la dècada i a principis dels '80 va esdevenir la revolució islàmica que va suposar un retrocés de molts anys a la societat iraniana, sobretot en matèria de llibertats. En aquest context, el de la revolució, comença la història d'una Marjane Satrapi de 10 anys, única filla d'una família benestant de Teheran, que viu tots els canvis que tenen lloc al seu voltant, des de l'obligatorietat de portar vel i anar completament tapada, fins les matances en nom de la moral i la decència de tots els qui estiguessin en contra del règim. Gràcies a formar part d'una família progressista la Marjane serà una adolescent cultivada i lluitadora que es veurà obligada a emigrar a Europa per protegir-se de la revolució i de la guerra contra l'Iraq. Allà les coses no li aniran massa millor, però res a veure amb l'horror que es viu al seu país.

Marjane Satrapi, l'autora del còmic, fa un repàs autobiogràfic a tot el que va viure durant la seva infància, adolescència i joventut, una visió des de dintre d'una realitat a la que nosaltres no hi vam tenir accés. Parla de molts fets importants de la seva vida, però de retruc ens permet conèixer una mica la problemàtica situació de l'Iran de finals de segle passat. Malgrat ser un país i una mentalitat molt diferents als nostres, aconsegueix despertar molt interès i t'atrapa completament, les pàgines volen. El dibuix és senzill i sense floritures, però a fe que fa la història d'allò més entenedora, el missatge, més que arribar, se't clava.

No sóc gens de llegir còmics, mai ho he fet, però recomano totalment la lectura de Persèpolis, que té diferents volums, però aquest que he llegit els engloba tots i en català. Probablement no l'hagués adquirit mai, però va ser un regal i l'agraeixo moltíssim, es llegeix molt bé, enganxa moltíssim, sorprèn i no deixa indiferent. L'he trobat una magnífica alternativa a les lectures a que estic acostumat.