Autor: Tom Sharpe
Editorial, any: Columna, 1986
Títol original, idioma, any: Wilt, anglès,1976
Traductor: Lluís Comes i Arderiu
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 250

Henry Wilt és el que podríem dir un home mediocre. O això és el que la gent es pensa. Deu anys treballant a l'Escola Tècnica d'Arts i Oficis, d'haver de tractar amb energúmens classe rere classe, i encara no ha aconseguit un ascens a professor titular. I a més, no suporta la seva dona Eva. Tant és així que cada dia, quan surt a passejar el gos, pensa en maneres de carregar-se-la. Per si no fos poc amb tot el que ja l'atabala, ara ha decidit tornar-se una dona alliberada amb els seus nous amics adinerats, els Pringsheim. Està decidit, ho pensa fer. Ara només li queda assajar una mica perquè tot surti rodat i no deixar evidències del crim. Però el mètode que tria per assajar no li acabarà de sortir bé i a arrel d'això i d'un cúmul de desafortunades coincidències, la seva vida donarà un gir inesperat. Com explica ell ara que en realitat no ha mort la seva dona, per més que ho volgués fer?

Tom Sharpe passa per un dels escriptors més divertits de la literatura anglesa. L'obra és certament hilarant a causa dels constants malentesos, però no he trobat que fos especialment divertida ni he rigut pas tant com esperava. Això sí, anglesa ho és una estona llarga. La situació que descriu és delirant i ridícula, però se li nota una bona dosi de crítica social. El llenguatge que empra és sovint groller en el sentit sexual, de fet parla molt de l'alliberament sexual d'aquella època. L'edició que tinc no és especialment lluïda, li he trobat una bona pila d'incorreccions lingüístiques.

He de dir que esperava més del llibre, la majoria de gent diu haver rigut molt en llegir-lo i jo em comptaré en el percentatge de lectors que ni fu ni fa. Humor anglès, no sempre és bo. Amb tot, el conjunt no m'ha desagradat, una mica pocasolta, però treu petroli d'on no n'hi ha i es deixa llegir. Com que sóc del grup dels 'rarets', no puc dir que no el recomani, segurament es pot gaudir més del que jo ho he fet.

Puntuació: @@ i mitja