Autor: Pau Urgell
Editorial, any: Fonoll, 2011
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 181 
Llegit en: Català

Al petit i recondit poble de Sant Gregori, de no més de 150 habitants, cap a mitjans del segle XX, hi va a caure un personatge estrafolari i de poques paraules. Va tot brut i esparracat i no parla ni gens ni poc. S'instal·la al bosc de la localitat i només en surt per bescanviar les plantes i fruits que recull per altres productes necessaris. Això li val el sobrenom de 'el collidor de vesc'. Els vilatans no visiten massa el bosc perquè pensen que és perillós, i tret d'alguns marrecs emprenyadors, el collidor de vesc viu tranquil la seva existència. Fins el dia del solstici d'hivern de 1950, que té la pensada d'anar una mica més lluny del normal a buscar les seves herbes i topa amb un pi gegantí arrecerat en un racó al quan només es pot accedir per una cinglera molt estreta. La troballa el desconcerta, però les sorpreses no acaben, ja que un cop recollit el vesc, el boscater es queda enganxat per una mà al gran arbre i no hi ha manera d'alliberar-se. En aquells moments, no es pot ni imaginar les conseqüències que tindrà aquest infortuni.

Aquesta surrealista història és en realitat una recreació de la vida de Jesús de Natzaret, una mica sui generis, això sí. Té vocació de posar en evidència els fanatismes religiosos i la baixesa dels humans. És un relat curiós i una mica agosarat, pel meu gust fa servir una narració una mica carregada en algunes fases, es llegeix amb facilitat i interès, però no és una escriptura planera. A més, el primer terç del llibre és realment difícil, se'm va fer molt pesat i inacabable, a banda d'una mica fastigoset, però a partir de llavors la cosa canvia i és molt més amè de llegir i, al meu parer, molt més interessant.

En conjunt, es deixa llegir, una història tan curiosa que et manté pensant com acabarà tot allò, però els defectes que li he trobat fan que no el consideri una gran obra. La primera part se'm va fer feixuga, i cap el final es torna una mica delirant, i també una mica pesat. Per mi la bola es fa massa grossa, però potser precisament per aquest motiu a d'altra gent els pot agradar molt, ideal pels amants de l'embolica que fa fort. Un llibre realment difícil de saber si l'has de recomanar o no.

Puntuació: @@