Autor: Henning Mankell
Editorial, any: Tusquets, 2010
Títol original, idioma, any: Den vita lejoninnan, suec,1993
Gènere: Novel·la negra/Intriga
Traductora: Carmen Montes Cano
Número de pàgines: 648
Llegit en: Espanyol

L'inspector Kurt Wallander no acaba d'entendre l'onada de crims que estan assolant la Suècia actual. El seu país, i especialment Escània, la regió del sud d'on és ell, solien ser llocs tranquils. A més comença a sentir-se gran i sol, cosa que li fa la vida una mica més complicada. Però no hi ha temps per lamentar-se, una dona que aparentment era una santa, ha desaparegut sense deixar rastre. En el transcurs de la investigació, no hi ha pistes sobre la desapareguda, però sí que apareixen una sèrie d'elements estranys que semblen totalment fora de lloc en l'ambient rural suec. Al mateix temps, en un lloc remot com és Sud-àfrica, s'està començant a forjar una conspiració racista que pretén tenir unes conseqüències esfereïdores. Wallander encara no ho sap, però aquests dos fets estan molt lligats. Ara només falta conèixer aquests punts d'unió.

Aquest llibre són en realitat dos llibres, o dues històries. Estan lligades entre si, però les dues són gairebé independents. Comença com una novel·la negra de força qualitat, però aviat es converteix en un llibre d'intriga i conspiracions, on la novel·la negra ja no hi juga cap paper. És una obra molt completa on cada situació se'ns explica des de més d'un angle, no queda res per explicar, mica en mica totes les peces encaixen a la perfecció, ni un detall que balli. La història és atractiva, ben trenada i fàcil de llegir, però no està pas buida de contingut, dóna moltíssimes explicacions, i d'aquí la llarga extensió.

Tercer volum de la sèrie Wallander. Mankell se supera a ell mateix amb una història més complexa i igualment ben escrita. Ara trasllada l'acció molt lluny de Suècia, però sense necessitat de que els protagonistes habituals visitin Sud-àfrica. Protagonistes, per cert, que juguen un paper una mica més tangencial en aquesta entrega. M'ha agradat i m'ho he passat bé llegint-lo, però se m'ha fet una mica llarga. Si s'hagués estalviat algunes descripcions, i algunes explicacions innecessàries seria una lectura molt àgil i encara més recomanable del que ja és.

Puntuació: @@@