Autor: Haruki Murakami
Editorial, any: Empúries, 2013
Títol original, idioma, any: Kami no kodomo-tachi wa mina odoru, japonès, 2000
Gènere: Relats
Traductor: Albert Nolla
Número de pàgines: 155
Llegit en: Català

Després del terratrèmol, la dona d'en Komura es queda enganxada a les notícies de la tele fins que acaba desapareixent i no vol saber res del seu marit. Després del terratrèmol, la Junko, en Keisuke i el senyor Miyake encenen una foguera molt especial. Després del terratrèmol, en Yoshiya es desperta amb una ressaca terrible sense saber que aquell dia una trobada casual el farà pensar d'on ve. Després del terratrèmol, la Satsuki fa un viatge a Tailàndia on passarà unes vacances fantàstiques després d'un congrés. Després del terratrèmol, en Katagiri rep la visita d'una granota gegant que vol salvar Tòquio d'una catàstrofe. Després del terratrèmol, la petita Sara té malsons i el seu 'oncle' Junpei la calma amb uns contes fantàstics. Sis històries independents que passen després del terratrèmol, a uns protagonistes que, com sempre, tenen les seves vides prou sacsejades.

El terratrèmol al que es refereix el llibre és el de Kobe de 1995, on van morir més de 6000 persones. Les històries del recull tenen poc o gens a veure amb aquest fet, però en totes apareix com una cosa que ha passat abans del punt inicial de cada relat. M'ha semblat una manera original de relacionar-los. Són relats llargs amb tots els ingredients que sol fer servir l'autor, fets inexplicables i inexplicats, relacions tortuoses, un punt de fantasia, trames estàtiques i una mica esperpèntiques i, com no, pinzellades sexuals en tots i cadascun.

L'he trobat més fluixet que altres obres menors de Murakami, però també té punts interessants. M'ha agradat especialment el darrer relat 'Pastissos de mel' que és el que millor representa el seu estil. És un recull molt curtet que es llegeix de seguida, potser una bona obra per familiaritzar-se amb la manera d'escriure de l'autor i passar després a d'altres de més bones. No decep, però li falta una mica. Com sempre, 100% apte pels amants de Murakami, i 100% descartable pels seus detractors. Amb ell no hi ha terme mig.

Puntuació: @@@