Autor: Toni Sala
Editorial, any: L'altra editorial 2014
Gènere: Narrativa 
Número de pàgines: 179
Llegit en: Català

En un poble petit com Vidreres, la mort de dos joves germans a la carretera provoca una commoció generalitzada. Tothom va al sepeli, tret d'alguns individus com l'Ernest, un empleat de banca que no és del poble i que s'ha de quedar a la sucursal, o el camioner Miqui, tot un filòsof de la vida. Com afecta a diferents famílies la mort dels hereus Batlle? Algunes hi tenen relació, com els Sureda, la filla gran dels quals, la Iona, era parella d'un dels germans que han perdut la vida. I encara els Dalmau, amb un retornat Nil que no se sap massa bé les intencions que porta. De la mà d'aquests personatges, i des de diferents perspectives, es desembulla un cabdell de relacions i interessos més entortolligat del que pugui semblar a simple vista, tot plegat ambientat en la Catalunya més actual, en un clima de crisi i sobiranisme, en el que hi ha opinions per tot. 

El llibre està dividit en quatre parts i cadascuna d'elles està narrada des de la perspectiva de quatre dels personatges principals, una mateixa història amb una visió molt polièdrica, i gens convencional. O el que seria el mateix, quatre històries independents ambientades en un entorn i una circumstància comuna. L'estil és molt descriptiu i reflexiona molt profundament sobre la vida, la mort, les relacions i un llarg etcètera de temes força interessants que sovint passen per sobre del fil argumental, de manera que aquest queda en segon terme. No m'ha semblat fàcil de llegir, l'escriptura no és planera i cal dedicació i paciència. No seria una lectura per passar l'estona, fa pensar i t'obliga a fer-ho

Reconec que m'he travat una mica llegint el llibre, massa descriptiu pel meu gust, i una mica enrevessat a estones, però també he passat fragments que m'han semblat brillants i que m'animaven a continuar. Una història complicada i plena de matisos on el que importa són les reflexions que sorgeixen de les circumstàncies que viuen els personatges, però que no està mancada de qualitat literària. En conjunt m'ha agradat, però generalment prefereixo més acció i menys descripció. És curt, però força dens i intens. Demana que a continuació es llegeixi alguna cosa més lleugera.

Puntuació: @@ i mitja