Autor: Jonas Jonasson
Editorial, any: La Campana, 2014
Títol original, idioma, any: Analfabeten som kunde räkna, suec, 2013
Traductors: Lluís Solanes i Imma Falcó
Gènere: Narrativa 
Número de pàgines: 389
Llegit en: Català

Per una banda tenim la Nombeko, una nena nascuda al gueto de Soweto, a la Sudàfrica de l'Apartheid, analfabeta però molt espavilada, que ja des de ben petita treballa netejant latrines. Per l'altra tenim Ingmar Qvist, un empleat de correus de Södertälje, a Suècia, admirador del rei Gustau V que després d'una trobada casual amb ell es converteix en republicà radical. La Nombeko és un prodigi, aprèn a una velocitat endimoniada. Per contra, l'Ingmar és una mica curt de gambals. Què tenen a veure l'un amb l'altra, com es barrejaran els seus destins? Doncs molt fàcil, hi ha un enginyer alcohòlic, una bomba atòmica que sobra, dos bessons idèntics que es diuen igual, un parell d'agents del Mossad, tres germanes xineses, un ex-combatent paranoic, una caixa de carn d'antílop... bé, ben mirat potser no és tan fàcil. La història de la Nombeko té proporcions èpiques. Sort de la seva intel·ligència, perquè si ha de comptar amb la d'alguns altres...

Per aquest segon llibre, Jonas Jonasson ha triat un personatge diametralment oposat al seu avi de 100 anys que va saltar per la finestra, però la dinàmica i l'estil són els mateixos. La història és completament esbojarrada i inversemblant, plena de fets històrics explicats des d'una perspectiva diferent i de personatges inventats de tots els colors. Una comèdia d'embolics molt fresca i que passa molt bé, realment el llibre es llegeix sol. Hi ha referències contínues a fets que ja han passat per embolicar encara més la troca i relats de la vida de personatges secundaris que encara fan la trama més delirant. Un garbuix d'històries que acaben lligant totes amb vocació còmica, no perquè tingui sentit lligar-les.

No estem davant d'una obra d'alta literatura, ni ho pretén ser, però l'autor té molta traça a escriure aquesta mena de llibres, que no deixen de tenir una part d'història contemporània i un munt d'efemèrides, però els personatges històrics participen de l'argument des de la seva vessant més humana i es barregen perfectament en la trama. M'ha fet riure molt i m'ha enganxat, s'embolica tant que no pots parar de llegir. Naturalment, la història és completament inversemblant, però això la fa més divertida encara. Molt recomanable per passar una bona estona sense buscar tres peus al gat a la lectura.

Puntuació: @@@@