Autor: Marcel Pujol
Editorial, any: Aurifany, 2014
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 255
Llegit en: Català

Alguna cosa li ha passat a en Siscu, va deixar una bona feina i ja no està amb la Júlia, la seva xicota de sempre. Però quan es troba en uns moments complicats, apareix l'Ariadna a la seva vida, i això ho canviarà tot. El trencaclosques de la vida del protagonista s'anirà resolent a base de salts en el temps a aquells moment que van marcar la diferència i arribarem a un present que pot canviar en un segon. Les amistats, l'exigència de la família, l'amor, la incertesa del futur i les referències generacionals se'ns presenten de manera tan realista com la vida mateixa. Tot plegat esquitxat per algunes escenes d'obres com Superman, Bola de Drac o El Senyor dels Anells modificades per la intensa imaginació d'un Siscu, que hauria volgut ser director de cinema i no advocat. La transició de l'adolescència a la vida adulta no és cosa fàcil. Com se sol dir, pura vida.

Aquest llibre ha caigut a les meves mans perquè l'autor em va demanar si el podia llegir. El primer que sorprèn és l'edició, molt fresca i detallista. L'estil també és planer i desenfadat, amb un llenguatge col·loquial, correcte tenint en compte que estem en la ment d'un jove força immadur i una mica tarambana. Els diàlegs, de vegades, són una mica inversemblants, però no és una impressió general, sinó puntual. L'estructura, de capítols molt curts que retraten escenes contretes de diferents moments de la vida del protagonista, a priori està molt bé, però m'ha semblat trobar-hi algunes errades temporals, encara que es nota que està treballat, però és fàcil que s'escapi algun detall. Com per exemple la paraula 'style', omnipresent en tot el llibre (arriba a cansar), penso que abans no es feia servir aquesta expressió "alguna cosa style", per dir que fas alguna cosa 'a la manera de...'. Sobre aquests salts, alguns capítols semblen introduïts amb calçador, només per explicar alguna referència de joventut, però sense que tinguin rellevància en la història, almenys aparentment, i per tant, al meu entendre, són sobrers, encara que potser són dels més divertits.

El llibre es llegeix molt ràpid i entra bé, especialment si ets de la meva generació, ja que totes les referències, tics i experiències de la gent que estem entre la trentena i la quarantena s'hi veuen reflectits. Necessàriament t'hi sents identificat. En conjunt he passat una bona estona llegint-lo, i té alguns moments brillants, com aquests capítols que recreen escenes de pel·lícules o sèries. La història és bona, però m'ha semblat que queden moltes coses a l'aire, o mal resoltes, i definitivament el final del llibre no és el que jo hauria triat, no sembla lligar massa amb el desenvolupament de l'argument i l'estil, però en ser un llibre com la vida mateixa, t'exposes a situacions així. L'autor té detalls bons i virtuts, ara caldria veure si és capaç d'alliberar-se d'aquest estil juvenil i afrontar una història adulta. Haurem de seguir-lo.

Puntuació: @@@