Autors: Daniel Closa i Salvador Macip
Editorial, any: Cossetània
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 222
Llegit en: Català

Quant sabeu sobre el càncer? Se'n diuen moltes coses per tot arreu perquè és una de les principals causes de mort en el món occidental, però quantes són fiables? En aquest llibre escrit a quatre mans per dos dels divulgadors més reconeguts del panorama català s'hi poden trobar moltíssimes respostes. El format 'de cent en cent' de l'editorial Cossetània permet parlar dels temes més variats en capítols curts de dues pàgines, i en aquest cas trobem un llibre de divulgació per a tots els públics que ens parla del càncer des de set perspectives: la malaltia en termes generals, els seus mecanismes, els principals tipus de càncers, causes i factors de risc, tractaments, veritats i mites i la prevenció. Una revisió completa del que sabem de la malaltia i de què fem per combatre-la, tot plegat explicat amb paraules entenedores i de manera planera per fer assequible allò que ens ha costat tant d'entendre, i que de vegades encara no entenem.

En Daniel Closa juga a casa amb aquest llibre, ja que ha fet servir aquest format altres vegades, però és el primer cop per en Salvador Macip. Entre els dos han estat capaços de respondre 100 preguntes de manera sintètica i concisa, que se'ns entreguen en petites píndoles o fitxes fàcils de llegir i d'entendre. Eviten tecnicismes, i sempre que hi ha 'paraulotes' científiques són explicades convenientment. Això fa que el llibre sigui molt assequible per tothom, encara que no n'entengui ni un borrall sobre càncer o sobre biologia en general. Que per cert, per explicar aquesta malaltia, o malalties, res millor que la combinació d'un metge i un biòleg. La selecció de temes és bona i l'organització també, senzilla i estructurada. Qualsevol que hagi llegit aquests autors ja coneix la seva capacitat de fer-se entendre explicant conceptes ben difícils. Potser la part més densa és la dels tractaments, però més val explicar-la bé, oi?

Un llibre conjunt de dos dels meus autors més llegits i admirats, per deformació professional, però no només, que parla d'un tema que m'interessa, perquè també és el meu en l'entorn laboral, tenia tots els números d'agradar-me, i no hi ha pas sorpresa en la meva valoració. Tinc les meves reserves amb el format triat, es queda petit pel tema que es tracta, i per com de ben escrit i explicat està. I a més, sempre cometo l'error de llegir aquests llibres massa ràpid, i m'acabo empatxant, és recomanable llegir-lo amb calma i anar assimilant, se'n treu més profit. De totes maneres, és molt meritori fer divulgació amb aquestes limitacions. La valoració que en faig és de cara a la gent no formada però que té un mínim interès en la ciència, que hauria de ser tothom. S'ha de llegir. Aprendreu moltíssim sobre el càncer i aclarireu  molts coneixements erronis adquirits per tot el soroll que l'envolta.  Val la pena tenir-lo a mà per anar consultant. A més té un missatge molt positiu, no li hem de perdre mai el respecte al càncer, però tenim motius per a l'esperança. Aquí també en trobareu uns quants.

Valoració: @@@@