Autors: Salvador Macip i Lluís Llort (Il·lustracions de Sergi Càmara)
Editorial, any: Barcanova, 2018
Gènere: Infantil
Número de pàgines: 190
Llegit en: Català

Amb el seu pare a la presó per haver destruït el Centre d'Investigacions Fotoatòmiques i Biomoleculars i la seva mare desapareguda al país veí Katxatxof mentre investigava com a bona periodista que és, la Lij s'està a casa dels Dubrovny amb el seu amic Arman. Enyora els seus pares i a més hi ha rumors que les desavinences entre Virolainek i Katxatxof poden desembocar en una guerra. La xiqueta rep missatges d'algú desconegut que està convençuda que és la seva mare, i per això sap que té una informació que pot evitar la guerra, però la tenen tancada per instigar una revolta. Els dos petits, amb la inestimable col·laboració dels seus amics i l'ajuda dels invents dels pares de l'Arman es disposen a rescatar la mare de la Lij, que és qui té la clau per aturar la guerra que ve. També comptaran amb el sorprenent poder de l'Arman, que encara ningú coneix, i que no només li serveix per posar-se en embolics... encara que déu n'hi do!

Aquesta és la quarta i última (?) entrega de la saga 'Sóc un animal' de Salvador Macip i Lluís Llort i és tan esbojarrada com les tres anteriors, i manté un nivell molt similar. Compta, com sempre, amb les il·lustracions de Sergi Càmara, que hi posen encara més salsa. A l'elenc principal s'hi han anat afegint personatge que fan la trama més complexa, però segueix sent una història per a que els joves lectors s'ho passin de conya, situacions delirants, ximpleries, bromes per a tots els gustos i les clàssiques exclamacions científiques d'en Zoran Dubrovny. Naturalment, més enllà de la fantasia, el llibre es pren moltes llicències d'aquelles que als menuts no els importen, però que llegit ja de grans no ens passen per alt. Això no vol dir que no passem una estona divertida llegint aquestes històries imaginatives tant en argument com en vocabulari. Només cal que deixem sortit el nen o la nena que tots portem dins.

Encara que a alguns ganàpies ens agradi llegir llibres infantils de tant en tant, aquesta saga és una bona aposta per a joves lectors, me'ls imagino passant-s'ho pipa amb les aventures de l'Arman i els seus amics, que per més inversemblants que puguin semblar, són esbojarrades i divertides, i a més no estan mancades de crítica social i fomenten els valors més típics de la literatura infantil, amb un rerefons científic que pot encomanar a més d'un les ganes de dedicar-se a aquesta disciplina. Així que si teniu uns 10 anys o teniu canalla d'aquesta edat a prop, no dubteu en introduir-los en aquesta saga perquè ho passaran bé. Si ja teniu una edat com jo, doncs vosaltres sabreu!

Valoració: @@@