Autora: Ursula K. Le Guin (il·lustracions de S.D. Schindler)
Editorial, any: Flamboyant, 2019
Títol original, idioma, any: Catwings, anglès, 1988-99
Gènere: Infantil
Traductora: Maria Cabrera
Número de pàgines: 170
Llegit en: Català

La senyora Tabby acaba de tenir fillets, quatre gatets preciosos: la Thelma, en Roger, en James i la Harriet. Però ep, que aquests quatre gatets han sortit amb ales! Ningú no ho entén, la senyora Tabby no en té pas, d'ales. Pot ser per un somni que va tenir quan estava embarassada? No ho sap. Però el que sí que sap és que la vida serà molt perillosa al carreró fosc de la ciutat on viuen per quatre gatets que just acaben de descobrir que les ales els serveixen per volar allà on vulguin. Per això els envia a viure al camp, lluny de les mirades humanes que segur que voldran estudiar aquest fenomen tan estrany. Tot i que li sap molt greu, s'acomiada dels gatets i aquests se'n van a buscar un bon lloc per viure en llibertat, sense que ningú els porti al zoo o els posi en una gàbia. Així començaran les seves aventures els gats alats que podran escapolir-se de tots els entrebancs gràcies a la famosa astúcia felina i a la seva curiosa habilitat.

Aquest llibre il·lustrat, i per cert, molt ben il·lustrat, de l'Ursula K. Le Guin, consta d'un recull de quatre contes de la sèrie dels gats alats. Inicialment, van ser publicats per separat i ara l'editorial Flamboyant els ha publicat conjuntament, fent-ho coincidir amb l'aniversari de naixement de l'autora, que tristament ens va deixar el 2018. Són uns contes molt enfocats a públic infantil, però no estalvia mostrar la diferència entre el bé i el mal, les baixeses humanes, però també els valors de l'amistat i la companyonia. I com a segell de l'autora, la paritat dels i les protagonistes, encara que siguin gats, i la igualtat que regna entre ells. Bones lliçons per lliurar-se de prejudicis, històries atractives, originals i que atrapin els joves lectors i lectores penso que és tot el que se li ha de demanar a la literatura infantil. M'ha quedat la mateixa sensació que llegint Roal Dahl: aquí hi ha una escriptora que no vol tractar els petits de ximples, sinó com a lectors. Intenta encomanar-los les ganes de llegir; i l'amor pels gats, és clar!

M'agafa gran aquest llibre, és clar, però quan el vaig veure a la llibreria, amb l'empenta que he agafat amb aquesta autora, no em vaig poder resistir. Ursula K. Le Guin, una amant dels gats, escrivint sobre gats alats. No m'ho podia perdre. Val a dir que l'edició és maca i que les il·lustracions són molt detallades i s'adiuen perfectament al text. Per tant, són uns contes curtets que es llegeixen molt ràpid i de manera agradable. Potser els arguments no són tan sorprenents i delirants com el de Dahl, però sens dubte recomanaria aquest llibre a petits lectors que vulguin passar una bona estona seguint les aventures d'uns germans molt especials. I

Impressió general: @@@