Autor: Marc-Uwe Kling
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2020
Títol original, idioma, any: QualityLand, alemany, 2017
Gènere: Ciència ficció
Traductor: Ramon Farrés
Número de pàgines: 391
Llegit en: Català

Us imagineu un país en el que tots els aparells compten amb intel·ligència artificial i estan connectats? On la immensa majoria de les feines han estat robotitzades? On tothom té un perfil a xarxes socials i els algoritmes decideixen per tu qui ets i què has de consumir en funció de les teves cerques i comparticions? Un país en el que tot es regeix per puntuacions, fins i tot les persones, i la classe social a la que pertanys depèn del teu nivell de punts? Un país en el que la política és pur populisme que es dedica a afavorir sempre les classes dominants? En el que la tecnologia ho regeix tot, però on imperen les idees xenòfobes i supremacistes? Doncs aquest país existeix, és QualityLand! Ja ningú recorda el nom antic del país ni com es vivia abans, ara tothom gaudeix del QualityTime. En aquest escenari en el que és pràcticament impossible estar fora del sistema, en Peter Aturat emprendrà una croada molt particular perquè no està d'acord amb el que els algoritmes decideixen que ell vol. No, no tenen raó! Aconseguirà tornar un producte que li han enviat per error, per més difícil que li posin. I si de pas demostra que les màquines sí que poden equivocar-se, a diferència del que ens volen fer creure, doncs encara millor.

La combinació d'elements d'aquesta distòpia hipercapitalista és guanyadora. Per una banda, ens exposa, a base de capítols curts i amb molt diàleg, situacions que es deriven dels avenços tecnològics que dominen la societat. Ens fa esgarrifar perquè allò que mostra ja existeix, està en fases experimentals, però podem intuir que serà una realitat més aviat que tard. El llibre està ben documentat i, veient l'evolució dels esdeveniments, és perfectament versemblant; aviat quedarà obsolet. Per altra banda, ho fa amb un humor mordaç, amb molta ironia i convertint un fet absurd en l'eix central de la narració. La tendència a ridiculitzar personatges i situacions encaixa a la perfecció amb la narració i a més serveix per introduir un altre element important del llibre: la crítica social. L'acceptació acrítica d'allò que ens planten a davant, les trampes de la tecnologia, la inutilitat de la classe política, la superioritat de les màquines. I porta a l'extrem aquella màxima que diu 'si t'ofereixen un producte gratuït, és que el producte ets tu'. La trama, que es va construint a partir de diferents personatge, es veu esquitxada per una guia de viatge a QualityLand i per anuncis o notícies plenes d'anuncis en pàgines negres. El conjunt és completament absorbent i hipnòtic, ens costen de creure les exageracions com les del llibre i no ens adonem que la nostra realitat és més propera del que volem admetre o del que podem discernir.

Si l'argument, els personatges i l'execució és molt satisfactòria, l'edició d'aquest volum no es queda enrere. El color negre i el codi de barres platejat de la coberta i la contraportada impressionen. La divisió interior amb aquestes pàgines negres és un plus, a banda que ens ajuden a entendre alguns elements que apareixeran en la trama. Un altre encert de Periscopi i una edició impecable. Només puc dir que m'ha encantat, em va atrapar molt i el vaig deborar, no podia parar. És divertit, és enginyós, original, atrevit, una mica gamberro i ensenya les costures del capitalisme, de la dependència de la tecnologia i dels populismes. Fàcil de llegir i ple de referències a persones, música i pel·lícules molt conegudes en el nostre temps que aporten un bon contrapunt. Si les coneixes, és clar. Molt recomanable fins i tot si no us agrada la ciència ficció, res del que s'explica us sonarà estrany, potser sí exagerat, però com deia, estem més a prop de QualityLand del que ens pensem. Sens dubte, el millor llibre que he llegit aquest any, de moment.

Impressió general: @@@@@