Autor: Boris Pahor
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2020
Títol original, idioma, any: Grmada v pristanu, anglès, 1960-2009
Gènere: Narrativa testimonial
Traducció: Simona Skrabec
Número de pàgines: 282
Llegit en: Català
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2020
Títol original, idioma, any: Grmada v pristanu, anglès, 1960-2009
Gènere: Narrativa testimonial
Traducció: Simona Skrabec
Número de pàgines: 282
Llegit en: Català

El plantejament d'aquest recull és molt interessant, ja que l'autor va escriure les seves vivències no sense dificultat, hi ha horrors que es reviuen un cop rere un altre. Escriure'ls és una manera d'expulsar-los, però també és dolorós. El llibre consta de diversos escrits, el més llarg dels quals, i probablement també el més interessant, és el que li dóna títol. Descriu bé el rebuig que generaven els nens d'origen eslovè i com eren escarnits i intimidats pels italians. També exposa la importància de la seva família i com vivien tots plegats la situació. A 'Una cúpula de cendra' ensopeguem amb una descripció exhaustiva i detallada sobre l'horror en un camp de concentració, densa i penosa. És l'única narració una mica diferent. La resta està escrita de manera molt senzilla, es podria dir que amb humilitat, i la perspectiva de l'infant ajuda a generar una sensació d'irrealitat, es deixa entreveure allò que passa, però tot és làbil i eteri, ell només vol ser acceptat i no entén que el tractin diferent i què ha fet la seva gent per merèixer-ho.
Em sap greu dir que el llibre no ha aconseguit atrapar-me, tret de passatges concrets. Com deia, el plantejament fa pensar que és un privilegi poder comptar amb un testimoni així, però a la pràctica aquesta visió infantil i jove no ha aconseguit captar la meva atenció. M'ha semblat més aviat avorrit, a estones pesat i menys interessant del que esperava. No és que estigui mal escrit, la prosa és planera, però no hi he connectat. Però pels temes que toca i l'escriptura senzilla (que no vol dir simple), puc entendre que atregui i convenci a molta altra gent, no s'ha de restar importància al document i als fets històrics que explica, que per aquí a casa nostra són molt desconeguts. Per això em sap greu no poder-ne parlar millor, però cal tenir en compte que sempre expresso la meva opinió personal. Per mi és dels Periscopis més fluixets que recordo. I que no em convenci un llibre d'aquesta editorial sí que és notícia.
Impressió general: @@
2 Comentaris
Saps que he pensat quan he llegit les dades del llibre? Un Periscopi, aposta segura i ja veig que no hi ha mai res segur en aquest món. El tema m'interessa i el fet que sigui en primera persona però sense ser una biografia també però no crec que el llegeixi
ResponEliminaFa uns anys, ja molts, segur que l'hagués llegit. D'un temps ençà les coses tristes em fan com una mandra.. com un "no em ve de gust pensar massa". Així que tal i com tinc la lecturina baixa esperaré a una altra resenya a posar-lo a la pila de pendents.
Pensant com dius a la segona frase, l'encertaràs en un altíssim percentatge de vegades. De fet, no queda clar si aquí també l'encertes, perquè el llibre se m'ha fet avorrit a mi, però segur que ha atrapat moltíssim a altra gent. És cert que, per ser de Periscopi, que és garantia de qualitat, jo l'he trobat fluixet. Però això no evitarà que segueixi venerant aquesta editorial.
Elimina