Autor: Erri De Luca
Editorial, any: Bromera, 2020
Títol original, idioma, any: Impossibile, italià, 2019
Gènere: Narrativa
Traducció: Albert Pejó
Número de pàgines: 133
Llegit en: Català

La muntanya és perillosa, no pots menystenir-la ni subestimar-la mai. El nostre protagonista va presenciar un accident mortal en un pas especialment complicat a les Dolomites. Va fer el que tocava, avisar a emergències, però ja era massa tard per l'accidentat. Ara l'acusen d'homicidi, la fiscalia no es creu la seva versió. Ell assegura que es va trobar l'altre excursionista de manera casual, però els dos compartien un passat comú en les lluites juvenils. El finat va trair els seus companys de causa i els va delatar davant de la justícia. Ara les autoritats pensen que aquest suposat accident de muntanya és, en realitat, una venjança tardana per aquells fets. Assistirem a l'interrogatori del fiscal a l'imputat en una pugna de poder a poder, una conversa que sembla més un debat sobre filosofia vital, sobre el compromís polític i les mancances i febleses del sistema judicial, que no pas una declaració. La negativa a declarar-se culpable o acceptar un tracte manté el vell activista amant de la muntanya en presó preventiva. En les seves estones de captiveri, aprofita el temps per escriure i tenir converses imaginàries amb la seva estimada.

Breu i interessant història de l'italià Erri De Luca, de qui encara no havia llegit cap dels seus llibres. El plantejament és pràcticament un enigma: dos excursionistes solitaris que coincideixen en una muntanya difícil. Un dels dos mor, l'altre avisa dels fets i assegura que no s'han arribat a trobar en vida. Sense testimonis, sense indicis. És prou intrigant com per atreure l'atenció. A més, un inici farcit de reflexions sobre l'excursionisme i l'art de trescar per les muntanyes farà les delícies dels aficionats, com és el meu cas. El llibre es divideix en capítols alterns entre l'interrogatori del fiscal i les cartes d'amor que el protagonista envia des de la presó. A les cartes explica l'estat de la instrucció i el seu propi estat. Serveixen de contrapunt a unes converses d'un nivell intel·lectual que mai ens imaginaríem entre un fiscal i un acusat d'homicidi. El protagonista reflexiona profundament sobre els grans temes de l'autor, segons assenyala el propi llibre, com són la llibertat i la militància política. També sobre la incidència de la natura en les persones i el muntanyisme, que són alguns dels principals atractius de la història.
 
Bona estrena de l'autor en la meva biblioteca personal. Aquest 'Impossible' me'l va recomanar un gran aficionat a la muntanya perquè sap que a mi també m'agrada, i sense arribar a meravellar-me, m'ha semblat un bon llibre ple de reflexions interessants. L'inici sí que em va fascinar, les reflexions sobre fer muntanya van tocar-me la fibra més sensible. El desenvolupament de la història no fa minvar l'interès, però segurament altres reflexions no em toquen tan profundament. El format és prou original i curiós, combina una entrevista a mode d'interrogatori amb un seguit de cartes. Amb això l'autor en té prou per desenvolupar-nos la història i fer-nos-en partícips. Manté ben oculta la culpabilitat o innocència del protagonista perquè puguem anar fent les nostres càbales i així anar llegint fins el final, cosa que no ens costarà gaire perquè és un llibre curt i senzill de llegir, malgrat la profunditat de les reflexions. I en definitiva, què importa que sigui culpable o innocent? Allò que importa és el camí. Bona aposta per a lectors amb no massa temps per llegir, especialment indicat per amants de la muntanya i dels llibres que et fan pensar.
 
Impressió general: @@@