Autora: Maribel Torres
Editorial, any: Llibres del Delicte, 2021
Gènere: Novel·la negra
Número de pàgines: 265
Llegit en: Català

La investigadora privada Adriana Miralles sol encarregar-se de casos de poca volada, però aquell cas del Miró li va deixar prou coixí per no haver de patir pels diners. Juntament amb el seu jove ajudant, en Pau, que és un crac de la informàtica, acaben de rebre un encàrrec que promet ser més emocionant. En Salvi Rebull, un antic amic de l'Adriana, i actualment escriptor d'èxit, els demana que investiguin unes amenaces anònimes que està rebent arran del seu darrer llibre. Però abans que puguin descobrir qui hi ha darrer dels anònims, en Rebull apareix mort en un hotel de Lloret. I no serà l'únic cadàver del dia. El llibre que ha despertat tanta polèmica era una versió novel·lada d'un cas de violació que va acabar als jutjats. La primera sospitosa d'enviar les amenaces a en Rebull era la víctima de l'agressió sexual, enfadada pel tracte que se li donava en el text. O potser algú d'un grup feminista que li donava suport. Aviat se sabrà que les ramificacions de les defuncions de l'hotel van molt més enllà del que semblava en un primer moment.

Llegeixo aquest segon llibre amb l'Adriana Miralles com a protagonista per gentilesa editorial, sense haver llegit el primer: 'El despertar del navegant'. Aquí trobem una història que fa referència a aquella primera de tant en tant, però que es pot llegir de manera independent i mica en mica ens anirem familiaritzant amb els protagonistes i altres personatges secundaris. La trama comença de manera simple però va derivant i evolucionant, permet a l'autora posar sobre la taula temes com ara el de la justícia patriarcal, que dona l'esquena a les dones en casos de violació, o un tema tan actual com el del consentiment. També aprofundeix en les condicions laborals de les cambreres d'habitació dels hotels, l'abús laboral que pateixen i la constant amenaça sota la que es veuen obligades a treballar. Aquests dos grans temes construiran una trama que encara es guarda un pas de rosca més per acabar de tancar el cercle. Tot i que l'inici em va semblar una mica erràtic i desordenat, es va centrant i es converteix en una lectura àgil que crema fases ràpidament. El tàndem format per l'Adriana i en Pau funciona, probablement amb moltes llicències en favor de l'espectacle, però fan prou bon equip per tirar endavant les investigacions.

De vegades, fins i tot els llibres de novel·la negra i intriga, que es pressuposen de lectura ràpida i fàcil, es poden fer servir per fer crítica i per denunciar certes situacions, com és el cas d'aquest 'Aquí mano jo'. Però a més, m'atreviria a dir que se'n pot fer una reflexió profunda sobre la informació de nosaltres mateixos que regalem sense adonar-nos-en a través de les nostres xarxes i el nostre mòbil. Un observador com en Pau, que a més té capacitat d'extreure informació no tan visible, se serveix d'això per lligar molts dels caps que permeten resoldre el cas del llibre. Ara bé, la professionalitat que mostren els investigadors en alguns temes xoca una mica amb algunes actuacions més ingènues o amaters. La trama negra no és de gran originalitat, però m'han agradat els temes paral·lels que tracta i denuncia, especialment els abusos de poder, en el món laboral i en general, i l'exposició de què es troben les dones que es decideixen a denunciar una violació. El llibre es deixa llegir i aconsegueix interessar. Té investigació de diverses menes, l'Adriana se'n surt sobre el terreny i en Pau amb una pantalla davant. Té enganys i girs de guió i també conté moments d'acció al més pur estil cinematogràfic. Un noir modern que deixa la policia de banda i se centra en la investigació privada amb mètodes imaginatius, i que us pot fer passar una bona estona de lectura no gaire exigent, tot i que, com deia, no és pas un llibre buit de contingut.

Impressió general: @@@