Autor: James Baldwin
Editorial, any: Edicions de 1984, 2019
Títol original, idioma, any: If Beale Street Could Talk, anglès, 1974
Gènere: Narrativa
Traducció: Oriol Ampuero
Número de pàgines: 222
Llegit en: Català
 
La seva primera trobada no va ser gaire esperançadora, però ha plogut molt des que la Tish i en Fonny van tenir aquella topada, de ben petits. Des de llavors, han estat inseparables. Ja majors d'edat, en Fonny demana matrimoni a la Tish, i ella l'accepta, una mica espantada. Però s'estimen, això és tot el que compta. El noi no té recursos, però quin xaval negre en tenia als anys 70, a Harlem? El que sí que té és molta empenta i li sobra energia i eloqüència. Convenç també els pares d'ella que estima la seva filla i que està disposat a qualsevol cosa perquè estiguin junts. Tots dos començaran una vida plegats, viuran un gran amor. Però l'infortuni farà que en Fonny quedi en el punt de mira d'en Bell, un policia blanc que buscarà qualsevol excusa per acusar-lo i empresonar-lo. I si no la troba, se l'inventarà. Dit i fet, l'acusen injustament d'haver comès una violació i el tanquen a The Tombs. La Tish i tota la família estan decidits a treure'l d'allà. En primer lloc, perquè el jove no mereix ser víctima d'un engany com aquest. Però, a més, la Tish acaba de saber que tindran un fill. No vol que la criatura neixi sense el seu pare al costat.

Clàssic de la literatura afro-americana que retrata a la perfecció el Harlem dels anys 70 del segle XX. Les famílies dels dos joves protagonistes malviuen en un barri pobre i treballador, sabedors que per la seva condició ètnica no gaudiran mai dels privilegis que tenen els blancs. Tot i això, l'amor que es professen és incondicional, no deixaran a un dels seus a l'estacada. Malgrat que des de bon inici el llibre descriu fets dramàtics, la relació de la Tish, amb la seva família de vegades frega la hilaritat. La confiança, el respecte i l'estimació que es tenen els porten a burxar-se i a buscar-se les pessigolles contínuament, però a l'hora de la veritat, el suport que rep la jove, de només 18 anys, és absolut. Accepten en Fonny, i accepten el seu fill a venir, estan disposats a tot per arreglar la situació. Però la llei, el poder i el monopoli de la veritat van de la mà de l'home blanc, que en aquest llibre mostrarà la seva pitjor cara en forma de corrupció policial i judicial. Surt barat acusar un jove negre de qualsevol delicte, no calen gaires proves i els testimonis sempre se'ls pot neutralitzar. Si a més s'enfronta a una venjança personal, ja ha begut oli. El retrat se'ns fa dolorosament fidedigne. La Tish és l'encarregada de narrar la història en primera persona, i també de fer memòria per relatar la seva vida en comú amb en Fonny fins el desafortunat incident. Però altres personatges van agafant protagonisme. Cadascun, a la seva manera, anirà mostrant la seva escassa confiança en el sistema i traurà el seu lògic ressentiment cap els blancs per la situació de marginalitat i vulnerabilitat en la que els fan viure.
 
James Baldwin es va involucrar en els moviments pels drets civils de col·lectius desfavorits i va transportar aquestes lluites a la seva literatura. Més enllà del conflicte racial evident, que en l'entorn que descriu aquesta obra no deixa de ser també una lluita de classes, el llibre toca temes com l'estigma d'estar a la presó, el masclisme imperant i sistèmic o el fervor religiós d'algunes persones o famílies. Però no descuida la força de les relacions afectives, l'amor incondicional, que és de les poques coses que els queden als protagonistes en la seva vida miserable. L'escriptura és una mica seca i els diàlegs sovint saben representar la duresa de les converses, tal com les imaginem. La trama és interessant i absorbent, però bàsicament serveix com a exemple de com funciona el sistema, un exemple pràctic. M'ha agradat llegir-lo i no m'ha fet dubtar ni un segon de la seva versemblança: estic convençut que situacions com les que descriu aquest 'blues' es donaven i se segueixen donant actualment. La lectura se m'ha travat una mica a estones, m'ha costat congeniar amb l'estil narratiu de l'autor, però la història s'ho val. Una bona aposta per estrenar-me al #BlackHistoryJuly.
 
Impressió general: @@@