Autora: Carme Junyent
Editorial, any: La Campana, 2020
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 140
Llegit en: Català
 
En el procés d'extinció d'una llengua es diferencien tres fases. La primera s'anomena 'primària' i pot durar segles. S'esdevé quan una llengua passa a ser subordinada d'una altra. La segona fase, la 'decadència', comença quan s'interromp la transmissió generacional. És a dir, que els pares deixen de parlar-la als seus fills. La darrera fase, la 'mort', provoca la desaparició de la llengua, els seus parlants es fan grans sense haver-la transmès a la descendència i la llengua morirà amb ells. Segons la lingüista Carme Junyent, el català es troba en les fases inicials d'aquest procés. Les previsions no són bones i sempre que ha intentat avisar del retrocés del català l'han titllat de catastrofista. Però les dades continuen donant-li la raó, a desgrat seu. En aquest assaig, escrit a quatre mans amb la periodista i assessora lingüística Bel Zaballa, posa de manifest que la supervivència del català està a les mans dels seus parlants i assenyala moltes errades que cometem en el nostre dia a dia i que perjudiquen moltíssim la llengua. També dona claus per revertir la situació, perquè la salut del català és delicada, però encara respira. Salvar-lo depèn de nosaltres.

No solc llegir assajos d'aquesta mena, però l'ombra de Carme Junyent és molt allargada i volia conèixer una mica les seves tesis. Vaig entomar aquesta lectura després de llegir-ne una recomanació molt entusiasta, i la veritat és que val molt la pena llegir-lo. És breu, molt clar, sense dramatismes però també sense obviar la preocupació en cap moment. Està molt ben redactat i és didàctic. Alguns dels temes que tracta a bastament són la norma de convergència, que és això que fem de passar-nos al castellà quan el nostre interlocutor s'expressa (o intuïm que ho fa) en aquesta llengua, el parany del bilingüisme social, el fracàs de la immersió lingüística, i també exposa els símptomes que fan pensar que el català està en perill. Tot plegat, amb comparatives amb altres llengües d'arreu del món. Junyent està especialitzada en llengües amenaçades, de manera que sap perfectament de què parla. El llibre inclou també un capítols de testimonis de persones de diferents països, residents a Catalunya o no, que van aprendre català i expliquen la seva experiència i les dificultats que van trobar.

Per aquelles persones que sempre mantenen el català com a primera opció lingüística en tots els àmbits de la vida, aquest llibre probablement no els descobrirà res de nou, però seguir el fil d'argumentació de la Carme Junyent ajuda a tenir una idea global d'on estem, com hi hem arribat i què podem fer per revertir la delicada situació del català. Segons el llibre, encara hi som a temps. En aquest sentit, aquesta radiografia de l'estat de la llengua resulta molt interessant i enriquidora, i ajuda a refermar el compromís amb el català. Però m'atreviria a dir que és un llibre especialment indicat per persones catalanoparlants que no estan tan implicades, ni són conscients de les errades i els complexos que tenim com a usuaris de la llengua. L'exposició clara i entenedora és molt reveladora i pot ajudar a identificar alguns dels nostres comportaments que ens passen per alt en el dia a dia. Es tracta de prendre consciència i tenir clar què ens hi juguem.  Subordinar el català a altres llengües és també una forma de discriminació i exclusió. Tenint en compte els símptomes, doncs, aquest és un llibre necessari i molt recomanable per tenir, llegir, consultar de tant en tant, i fins i tot per recomanar i regalar a aquelles persones que penseu que els pot anar bé. Jo ja he començat a fer-ho.
 
Impressió general: @@@ 
 
Lectura recomanada per la Laura Jacas del compre d'Instagram @ldelectures.