Autor: Jordi Boixadós
Editorial, any: Columna, 2022
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 409
Llegit en: Català

L'Einar viu en un poblet al nord de Suècia i comparteix negoci amb el seu pare: una empresa de reparacions de tota mena. De tant en tant també fa traduccions del suec al català, ja que aquesta és la llengua materna del seu pare i ell ha après a parlar-lo. En Pere Codina, pare de l'Einar, porta més de 50 anys vivint a Suècia, però és original de Catalunya. Mai ha volgut parlar del seu passat ni dels motius que el van portar tan lluny de casa; el seu fill ja l'ha deixat per impossible. Però ara que compleix els 70, proposa a l'Einar anar a fer una ruta a peu més al nord, la Padjelantaleden, i promet confessar-se. Parlar de la seva joventut i la seva família serà un cop massa fort per ell i li passarà factura, però no farà altra cosa que estimular la curiositat i les ganes de saber de l'Einar. Per trobar les respostes que li calen haurà de visitar la terra d'en Pere i investigar el seu passat amb les poques dades que té. Al cap i a la fi, són els seus propis orígens familiars els que vol conèixer i que sempre li han estat negats. Però hi ha secrets que convé mantenir ben guardats.
 
L'últim llibre de Jordi Boixadós no és un thriller canònic, però sí que amaga una història familiar fosca amb molt a descobrir i girs argumentals que et mantenen ben atent. El personatge central és l'Einar, suec de 40 anys amb les arrels a Catalunya. Serà ell qui anirà desgranant tota la seva història familiar, visitarà els paisatges de la infància del seu pare i descobrirà una trama de disputes entre famílies, de maltractament i de crueltat que va acabar malament. No es tracta d'una investigació policial ni d'una cursa trepidant, és un home descabdellant el passat del seu pare amb els escassos recursos que té. Per això el ritme del relat és més aviat lent, però constant i força absorbent. L'escriptura és molt planera i aconsegueix mantenir l'interès en la història, amb els pertinents girs que ens faran anar canviant la perspectiva sobre què va passar. Potser és una mica previsible que la veritat no és com s'imagina l'Einar o altres personatges que no tenen tota la imatge completa, però no li resta atractiu a la trama. L'Einar, a més, se'ns mostra com un personatge coratjós i amb ganes de saber, però també feble i amb alguns clarobscurs. Tot i això és d'aquests a qui es pot agafar afecte, perquè no és cap superhome, el sentim proper.
 
Personalment, ubicaria aquesta història més aviat en la novel·la, la narrativa, que en el gènere negre, tot i que es tracta de descobrir uns fets criminals de molts anys en el passat. Primerament, perquè està ben escrit i fa de bon llegir, i perquè centra l'interès en altres aspectes que no són pròpiament la trama criminal. Com ara la relació d'en Pere i l'Einar, o algunes que estableix durant la seva estada a Catalunya. Hi ha investigació, però no acció ni risc. Només en el tram final hi ha una fase que fa pujar una mica la tensió. Això no vol dir que no et mantingui atrapat, al contrari. Tota la trama que basteix resulta interessant. Sí que li he trobat una voluntat excessiva de citar artistes i cançons d'origen sami, que com a reivindicació cultural està molt bé, però que per mi no aporten res a la història i semblen posades amb calçador. També quan descriu la ruta inicial de pare i fill s'entreté molt amb els topònims, quan estem esperant que en Pere digui el que té per dir. M'ha semblant que l'autor intenta demostrar com en sap d'aquests temes, i a mi, i insisteixo que es tracta d'un gust personal, quan això es nota massa se'm fa feixuc i molest. Hi ha a qui li encanta, i m'ho han verbalitzat, però no és el meu cas. Per sort, no trobo que aquestes enumeracions tinguin incidència en la trama i la resta m'ha fet passar una molt bona estona de lectura, m'ha mantingut intrigat i interessat en tot moment. Una història que val la pena conèixer.
 
Impressió general: @@@ i mitja
Moltes gràcies a l'autor i a l'editorial per l'exemplar.