Autor: Sergi Caparrós
Editorial, any: Rosa dels Vents, 2022
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 381
Llegit en: Català
 
En Ramon Molina té una fusteria amb el seu fill Andreu. Només es tenen a ells, van perdre la resta de la família. Per això, quan l'Andreu decideix emancipar-se i deixar la casa familiar, el seu pare té certa recança. Ens situem a la Barcelona del 1929, la de l'Exposició Universal. En aquest context, pare i fill reben un encàrrec que els portarà a un descobriment sobtat. El passat els ve a l'encalç amb tota la seva força, perquè part de la història familiar que coneixien no és com es pensaven. El que va començar com una immersió de tres amics al Cap de Creus, fa 40 anys, va esdevenir una troballa de gran importància arqueològica que els causaria dolor i moltes disputes. I l'assumpte encara no s'ha resolt. De tenir una vida d'allò més pausada, en Ramon i l'Andreu s'hauran d'enfrontar amb una cursa trepidant per salvar la pròpia pell i fer justícia, i desemmascarar tot un entramat criminal que s'ha enriquit al llarg dels anys i que no pensa posar-los-ho gens fàcil.
 
Darrerament no freqüento gaire el thriller, però va bé llegir una mica de gènere negre de tant en tant perquè solen ser lectures absorbents i que atrapen. És el cas d'aquest "Sota la mar salada" que arriba a les meves mans gentilesa del seu autor Sergi Caparrós. El llibre barreja una trama criminal al voltant del tràfic d'antiguitats i les disputes familiars, amb un context històric ben dibuixat i que dona joc. La gelosia, l'ambició, el malentès i fins i tot la malaltia mental i la maldat hi tenen lloc. És una història ben construïda en diferents plans temporals. El nostre present és el 1929, però caldrà remuntar-se molts anys per refer tota la cadena d'esdeveniments de la qual en Ramon i l'Andreu en són l'última baula. Els capítols són curts i hi ha moltíssim diàleg, de manera que això agilitza molt la lectura. També la trama té parts força trepidants, tot i que el ritme és una mica irregular i tindrem algunes frenades. Ens parla d'uns papirs i unes monedes que són un gran tresor i que són motiu suficient perquè algú estigui disposat a tot per haver-los. L'estructura ens recorda molt a la dels best-sellers que ens arriben d'altres llengües, però amb uns escenaris molt més coneguts i nostrats, i amb uns personatges que també són reflex d'una terra i d'una època.
 
"Sota la mar salada" conté una història molt aconseguida, amb intriga, violència i personatges amb molt males intencions. També amb girs argumentals prou reeixits i un final força cinematogràfic, com marquen els cànons del gènere. Hi ha ofici i idees, com també temes a polir i millorar, però per ser una primera novel·la com és, el resultat és molt notable. Ha aconseguit atrapar-me i fer-me passar una bona estona lectora, tot i que el vaig llegir en plenes festes i no tenia tota l'estona habitual per llegir. Com és habitual en el gènere, no s'escapa d'alguns tòpics: la història amorosa del protagonista, un engany mantingut molt temps que finalment és descobert, un personatge misteriós que no acabes de saber a favor de qui està i d'altres. Patrons que trobem repetits en moltes obres semblants, però que ens funcionen i capten la nostra atenció. I perquè compleix els cànons i hi afegeix el seu toc personal, el llibre pot agradar als amants del gènere negre no policíac, especialment si els agraden les trames ambientades en altres èpoques i en escenaris que reconeixem perfectament.

Impressió general: @@@ i mitja
Gràcies Sergi Caparrós i Penguin Llibres per l'enviament de l'exemplar.