Autor: Carlos Ruiz-Zafón
Editorial, any: labutxaca, 2008
Títol original, idioma, any: Las luces de Septiembre, castellà, 1995
Gènere: Juvenil
Número de pàgines: 270

A la mort de l'Armand Sauvelle, la seva dona Simone i els seus dos fills, la Irene i en Dorian, es troben en dificultats per subsistir. Després d'un temps de viure dels favors dels amics, la Simone rep una oferta per anar a treballar a un poblet de Normandia, i tota la família deixa enrere París per començar una nova vida allà. La feina en qüestió es tracta de servir a la gran mansió de Cravenmoore, propietat d'en Lazarus Jann un important fabricant de joguines i autòmates que no surt mai de la residència perquè té cura de la seva dona, molt malalta i obligada a romandre al llit. Ràpid s'acostuma la família Sauvelle a la vida de poble i a totes les tafaneries, gràcies a la gran acollida d'en Lazarus, a la seva nova llar, la Casa del Cap, i a l'aparició de l'Ismael, que de seguida es fa molt amic de la Irene. Però com no pot ser d'una altra manera, rere la tranquil·litat del poble i de l'aparent pau que regna a Cravenmoore, s'amaga una complicada història que es desencadenarà molt temps després de romandre adormida. Tots ells estan en gran perill.

Si apliquem el que vaig proposar a la ressenya anterior, el no fixar-nos que llegim Zafón, la història està ben escrita i és prou interessant, amb trets que la fan original. Després de llegir els tres volums, potser em quedaria amb aquest si n'hagués de triar un, és un bon llibre per passar l'estona, això sí, un cop més, amb tots i cadascun dels elements que caracteritzen aquest autor. Si corren per internet generadors automàtics de llibres de Dan Brown, que només et cal posar-li uns conceptes i te'n redacta un, amb Ruiz-Zafón es podria fer també. Per mi, encara més que amb l'autor del Codi da Vinci. És pesadet aquest home.

No obstant, com deia, el llibre es deixa llegir, que escriu prou bé no se li pot negar. És fins i tot recomanable, el millor dels tres primers pel meu gust. Però ara espero estar una molt llarga temporada sense llegir llibres d'ell. Que no es queixi que he llegit ja tots els que té publicats.