Autor: Arnaldur Indriðason
Editorial, any: La Magrana, 2009
Títol original, idioma, any: Grafarþögn, islandès, 2001
Gènere:Novel·la
Número de pàgines: 318

Un seguit de casualitats alerten els habitants d'un dels barris de l'extraradi de Reykjavík de la presència d'ossos humans enterrats en un turonet. De seguida el cas passa a mans de la policia, sota la supervisió de l'inspector Erlendur Sveinsson. No sembla una troballa arqueològica i els experts la daten al voltant de la Segona Guerra Mundial. Alguns indicis apunten a que no va ser una mort natural, i tot i que és improbable que els possibles culpables segueixin vius, comença una investigació que portarà a remoure algunes històries del passat. Erlendur, a més, haurà d'afrontar un drama personal al mateix temps, i també coneixerem la història dels seus ajudants Sigurdur Oli i Elinborg. Paral·lelament, mentre l'equip policial va estirant el fil, anirem rebent pinzellades de la història que s'amaga rere els ossos, del moment en que van succeir els esdeveniments.

Fa uns dies parlava del viatge que faré a l'estiu, i ja he dit molts cops que em moro de ganes d'anar a Islàndia. Quan la Kweilan va fer un post dient que ja estava llegint llibres ambientats a la Índia, lloc on anirà ella, vaig recordar un llibre que algú va recomanar per aquí a la catosfera (lamento no recordar qui), i que en el seu moment em va semblar car i no vaig comprar. Aquest cop em va faltar temps per anar a comprar-lo i passar-lo per davant de tots els altres, i aquí el tenim: La dona de verd, ambientat a Islàndia. Està catalogat com a novel·la negra, però la veritat és que jo ho deixaria en novel·la. Surten policies, però les històries que s'hi expliquen, que no són poques, tenen més importància que la investigació.

Sense ser un gran llibre, he de dir que m'ha agradat i que l'he llegit considerablement ràpid, és força senzill i planer, encara que té fragments força durs. Explica algunes coses de la vida islandesa que m'han semblat interessants, però a banda d'això, els fets podrien passar a qualsevol lloc. És un bon llibre per passar l'estona, fa venir ganes de saber què va passar realment, i tot i que en un principi sembla claríssim, fins el final no coneixerem el veritable desenllaç. Recomanable, però sense esperar la gran novel·la.