Autora: Agatha Christie
Editorial, any: Molino,1981
Títol original, idioma, any: The murder of Roger Ackroyd, anglès, 1928
Traductor: G. Bernard de Ferrer
Gènere: Novel·la negra 
Número de pàgines: 238

El petit poble de King's Abbot lamenta la pèrdua de la senyora Ferrans. El doctor Sheppard no pot fer res per ella ja que quan descobreixen el cos, ja fa estona que és morta, i tot apunta a suïcidi. Aquest fet tan trist trastorna el seu promès, el ric fabricant Roger Ackroyd, gran amic del doctor. Però Ackroyd té sospites de que el suïcidi de la seva amant va ser suscitat per algun motiu que se li escapa, i serà ella mateixa qui li aclarirà els dubtes mitjançant una carta escrita abans de finar. Aquesta carta conté una informació sorprenent que no pot sortir a la llum, i que malauradament serà  el motiu de l'assassinat del senyor Ackroyd. Els diversos habitants de la mansió estan consternats, ja no és un mort sinó dos, i cal descobrir-ne les causes. Tots són sospitosos, i tots tenen coartades. Sembla un cas complicat, tot i que tot apunta cap el fill adoptiu d'Ackroyd, Ralph Paton. El que no saben encara és que al poble s'acaba d'instal·lar el famós detectiu Hércules Poirot, i a monsieur Poirot no se li escapa res.

Aquest és el primer llibre d'Agatha Christie que llegeixo, i he de dir que m'ha sorprès. Es tracta d'una història sense palla, sense explicacions sobreres i centrat totalment en la investigació. La lectura és fluida i no avorreix, no està mancada de tocs d'humor. L'edició és antiga i la traducció no és massa reeixida, el vocabulari no és massa actual, és clar. A més, la lletra és molt petita i hi ha nombrosos errors tipogràfics. Però cap d'aquestes coses desanima la lectura, molt dinàmica i absorbent. L'estil directe de la narració, escrit en diàlegs en la pràctica totalitat, m'ha agradat bastant. Literalment, l'he devorat.

A aquestes alçades ja no hem de descobrir Christie, tot un referent de les novel·les d'aquest gènere. M'ha agradat força el llibre i l'estil. No és alta literatura, però no està mancada de qualitat i és un tipus d'obra ideal per anar intercal·lant de tant en tant entre altres lectures. No puc comparar aquest volum amb altres de l'autora, però em sembla que això serà només qüestió de temps.

Obligat a llegir a punta de pistola per l'Assumpta.