Autor: Philip K. Dick
Editorial, any: Educaula, 2009
Títol original, idioma, any: Do androids dream of electric sheep? , anglès,1968
Traductor: Manuel de Seabra
Gènere: Ciència ficció 
Número de pàgines: 257 (-30)

En un món devastat per la Guerra Mundial Terminus, tothom es guanya la vida com poc. L'acumulació de pols radioactiva nociva ha fet que la majoria de la població hagi emigrat a altres planetes, i que els que es van quedar en pateixin les conseqüències. Rick Deckard, de la policia de San Francisco, és un caçador de recompenses, es dedica a retirar androides fugitius. La seva nova missió consisteix en localitzar i abatre vuit droids que s'han escapat de Mart i han viatjat il·legalment fins la Terra. Són màquines que incorporen el nou dispositiu Nexus-6, de manera que les diferències entre ells i un humà qualsevol són pràcticament imperceptibles, i per descobrir-los calen complicats tests basats en l'empatia, una capacitat que és patrimoni dels humans. Rick afrontarà la missió pensant en la recompensa que obtindrà, però no es lliurarà dels dubtes morals que li suposa eliminar uns organismes tan eminentment vius, i tan propers a la humanitat. Psicològicament, no suposarà una tasca fàcil.

Aquest llibre és tot un clàssic de la Ciència Ficció, tot i que la pel·lícula  (que no he vist) ha esdevingut més cobejada que el suport escrit. Un punt fort que té és que ens endinsa en un món insòlit per a nosaltres, una realitat molt diferent, sense avís i sense explicacions sobreres. Em va costar una mica entrar en la història, potser precisament per això. Després, la lluita moral respecte a la vida dels androides i si el que fa el protagonista està bé o no, el converteix en una història interessant, però la lectura no m'ha semblat fluida, m'he anat travant una mica.

En línies generals és un bon llibre, però em queda la sensació de 'això és tot?'. Trobo que no n'hi ha per tant, però em falta veure la pel·ícula de la que tothom en parla tan bé. Feia temps que no llegia Ciència Ficció i potser m'ha decebut un pelet, però m'ha obert la gana de llegir alguna altra història de robots i planetes llunyans que m'ompli més.
 
Puntuació: @@@