Autor: Philip K. Dick
Editorial, any: Educaula, 2009
Títol original, idioma, any: Do androids dream of electric sheep? , anglès,1968
Traductor: Manuel de Seabra
Gènere: Ciència ficció
Traductor: Manuel de Seabra
Gènere: Ciència ficció
Número de pàgines: 257 (-30)
En un món devastat per la Guerra Mundial Terminus, tothom es guanya la vida com poc. L'acumulació de pols radioactiva nociva ha fet que la majoria de la població hagi emigrat a altres planetes, i que els que es van quedar en pateixin les conseqüències. Rick Deckard, de la policia de San Francisco, és un caçador de recompenses, es dedica a retirar androides fugitius. La seva nova missió consisteix en localitzar i abatre vuit droids que s'han escapat de Mart i han viatjat il·legalment fins la Terra. Són màquines que incorporen el nou dispositiu Nexus-6, de manera que les diferències entre ells i un humà qualsevol són pràcticament imperceptibles, i per descobrir-los calen complicats tests basats en l'empatia, una capacitat que és patrimoni dels humans. Rick afrontarà la missió pensant en la recompensa que obtindrà, però no es lliurarà dels dubtes morals que li suposa eliminar uns organismes tan eminentment vius, i tan propers a la humanitat. Psicològicament, no suposarà una tasca fàcil.
Aquest llibre és tot un clàssic de la Ciència Ficció, tot i que la pel·lícula (que no he vist) ha esdevingut més cobejada que el suport escrit. Un punt fort que té és que ens endinsa en un món insòlit per a nosaltres, una realitat molt diferent, sense avís i sense explicacions sobreres. Em va costar una mica entrar en la història, potser precisament per això. Després, la lluita moral respecte a la vida dels androides i si el que fa el protagonista està bé o no, el converteix en una història interessant, però la lectura no m'ha semblat fluida, m'he anat travant una mica.
En línies generals és un bon llibre, però em queda la sensació de 'això és tot?'. Trobo que no n'hi ha per tant, però em falta veure la pel·ícula de la que tothom en parla tan bé. Feia temps que no llegia Ciència Ficció i potser m'ha decebut un pelet, però m'ha obert la gana de llegir alguna altra història de robots i planetes llunyans que m'ompli més.
Puntuació: @@@
Puntuació: @@@
16 Comentaris
Hola, jo ho he fet al revés, he vist la pel•lícula, però no he llegit el llibre. La pel•li és dels anys 80 i es nota el pas del temps. Fa poc vaig llegir Jo, robot i la vaig trobar molt bona, això que és de l’any 50.
ResponEliminaFins aviat
Quan he llegit "Blade Runner" he pensat "ui, això no era una pel·li?" ;-)
ResponEliminaLa veritat és que ni l'he vist al cinema ni he llegit el llibre (que no sabia que existia... no sabia que la pel·li era adaptació d'una novel·la) però si m'hagués de decidir per una de les dues, sense cap dubte, aniria a pel llibre!
Quan era joveneta, el meu germà llegia molts llibrets de ciència ficció (unes col·lecions súper econòmiques, sense massa pretensions, però amb molta acció, molta nau espacial, moltes guerres) i jo n'hi agafava i m'agradaven, així que no crec que em desagradés un llibre així :-)
Per cert, que a un grup d'Internet on entrava jo fa temps hi havia un participant (súper culé, per cert) que el seu nick era Nexus-6 hehe... ara m'hi has fet pensar ;-))
(Nex, si llegeixes això, que vegis que em recordo de tu... Miss Marple hehehe)
Potser et tocaria tirar més cap a Asimov...Aquest no l'he llegit,tampoc.^^He vist la pel·lícula i sempre en parlen com un referent del que ens espera el futur.No sé pas si m'agradaria el llibre.Si me'l trobo,l'agafo i el llegeixo.Si no en una altra vida.^-^
ResponEliminaÉs un d'aquells pocs casos que la pel·li és millor que el llibre. Fins i tot amb el final imposat de la primera versió.
ResponEliminaJo vaig fer la meva versió fa un temps. De ciència ficció et puc recomenar Cròniques Marcianes i Neuromancer.
ResponEliminahttp://qfwfq78.blogspot.com/2009/03/do-androids-dream-of-electric-sheep.html
Fa anys - una dècada i tot, tu!- i llavors em va impactar. Et diré que ja em va impactar el títol...
ResponEliminaNo és un tipus de literatura que vagi molt amb mi, però que vols que et digui... em va fer molt el pes i en conservo un bon record!
*Sànset*
Si t'ha despertat el cuquet de la scifi, llegeix-te la "Fundació" o "Jo robot" d'Isaac Asimov :)
ResponEliminaLlegir Philip K. Dick, no és fàcil; i llegir aquest llibre, si no t'has introduït una mica en el món del que se'n diu, la scifi "hard", és un pel agosarat.
ResponEliminaAra, si vols seguir amb aquest autor, et recomano al 100 % UBIK... i al·lucina !!!
Per cert, el llibre ni de broma es diu Blade Runner (aiiix aquestes editorials...)
L'autor ni punt de comparació amb Asimov. Diguem que el Dick juga a Divisió d'Honor i l'Asimov està a tercera regional (ep! parlant literàriament de ciència ficció, és clar)
I en quant a la pel·li,... dir que és un referent és poc. Aquesta, juntament amb Alien (del mateix director, fijaaaateeee) són la pedra de toc en la que s'aguanta la majoria de la ciència ficció en cel·luloide posterior.
I no, la peli, avui en dia, no està gens passada... moltes produccions actuals voldrien un argument, una atmòsfera i uns personatges com aquests (i uns Nexos-6, és clar).
Salut (i perdó per la rauxa i l'excés).
Segur q la peli t'agradara molt mes. A mi em passa, m'agrada molt la ciència ficció xo per veure-la visualment, no se xq xo els llibres em costen. Em van deixar La fundacion que parla el Redcrash, xo el vaig acabar tornant sense llegir-lo. Em feia molta mandra!
ResponEliminaNo conec el llibre. La peli em va agradar molt en el seu moment.
ResponEliminaGràcies a tots pels comentaris, m'ha agradat molt el debat generat sobre la ciència ficció, cadascú té els seus gustos, ja es veu. A mi em quedarà veure la pel•lícula d'aquest llibre, ja que sembla que és d'aquests estranys casos que és millor la imatge que la lletra. Ja veurem.
ResponEliminaQuadern de mots, fa temps que busco 'Jo, robot' però no en trobo cap versió de butxaca. Sé que existia per quan van fer la pel•li, però després no l'he trobat. A mi Asimov, el que n'he llegit, em va agradar.
Assumpta, jo no sóc especialment de ciència ficció, però de tant en tant està bé. El llibre el vaig veure a la fira del llibre en català que vaig anar, i com que no l'havia vist abans, em va fer gràcia i el vaig portar a casa. Ja tocava llegir-lo, que feia temps que esperava. Per aquí han dit que aquest autor és força dur, i he de dir que m'ho ha semblat. Dur en el sentit de que no és lectura lleugera, t'introdueix totalment en el seu món, i costa ficar-s'hi. Jo no t'hi veig llegint-lo, però tu mateixa.
Ostres, t'he de dir que em recordes al meu amic GG! No sé quants comentaris t'he vist començar amb un 'a un grup d'Internet on entrava jo fa temps', hahaha. Si ja ho sé que entraves en un grup d'internet fa temps, una mica de memòria tinc, hahaha. No t'ho prenguis malament, ho dic en el bon sentit. En GG molts cops començava amb la frase 'el meu amic Dani, que és informàtic...'. Cada cop l'introduïa. El que passa és que jo el coneixia, que ja havíem fet unes quantes coses plegats amb el Dani en qüestió! Però no se'n recordava mai i es veia amb la necessitat d'introduir-lo cada cop. Ains, quina gent...
Maria, ja he llegit una mica d'Asimov i em va agradar molt, la seva manera d'exposar el futur em va encantar. Jo no sé si t'agradaria aquest llibre, però el que a mi no m'agradaria és el futur que exposa! Que magra està la cosa!
SM, ja he vist que hi ha finals alternatius. El final del llibre el vaig trobar un pèl ranci, la veritat.
qfwfq78, entenc que 'Neuromancer' és el que han traduït amb 'Neuromante'. Doncs noi, aquest el vaig llegir i no em va agradar gens. Quina depressió de llibre. Deu ser que no hi vaig entrar de ple, tinc aquesta sensació. 'Crónicas marcianas' no l'he llegit.
Sànset, tampoc llegeixo massa Sci-Fi, almenys de naus espacials i robots, però de tant en tant està bé. Asimov, per exemple, em va agradar molt.
RedCrash, de 'La Fundación' n'he llegit tres i em van agradar molt. Porto temps volent llegir alguna cosa més d'ell, però no acabo de trobar què. Voldria un llibre aïllat, no un de nissaga. 'Jo, robot' era una de les meves opcions, però no el trobo en butxaca. Escolta, no el deus tenir, tu?
Lleixes, primerament, et diré que et faré cas i aconseguiré 'Ubik', que sempre el veig allà exposadet i em semblava que em cridava, però jo em feia el suec.
ResponEliminaRespecte el títol, ja he posat l'original en anglès. A l'edició que tinc això dels androides i les ovelles elèctriques és el subtítol, però era massa llarg per posar-ho.
Jo sento discrepar, el món de 'La Fundación' d'Asimov em va meravellar, i les lleis de la robòtica, i la psicohistòria... fantàstic. Bé, potser ja eren coses inventades i jo ho vaig llegir allà per primer cop, però tant com per posar l'autor a tercera regional... De moment, per mi Asimov guanya per golejada a Dick.
No puc discutir-te res sobre la pel•lícula perquè no l'he vista, però que és un referent i una referència, això em sembla que ningú no ho pot negar. Ah, si no l'he vista és perquè no miro massa cinema i la Sci-Fi no és el meu gènere més habitual.
No et disculpis, però confessa, els hereus de Dick et paguen pasta gansa per parlar-ne així, no? Hehehe.
rits, segurament guanya molt l'efecte visual que es pot aconseguir en la ciència ficció, són d'aquestes pel•lis que val la pena veure al cinema i no en vídeo. Però personalment 'La Fundación' em va encantar. I per cert, no em sona que s'hagi portat mai al cinema. En saps alguna cosa? Perquè ja triguen!
Kweilan, doncs jo al revés, el llibre m'ha semblat bé, sense més, i de la pel•li ni flowers.
Crec que no. Recordo que fa temps vaig llegir en algun lloc que hi havia el projecte, però no em sona que s'hagi fet, perquè llavors segur que l'hauria vist i potser després m'hagués animat a reprendre el llibre (de vegades ja em passa això). I si, és estrany és un llibre bastant de culte pels amants de la ciència ficció.
ResponEliminaI si, aquestes pelis s'han de veure al cinema. Em vaig perdre la reedició de Blade Runner fa pocs anys, suposo que pel 25è aniversari. Espero que algun dia la reposin.
Home, això que et recordo al teu amic GG m'ha fet somriure i m'ho prenc com un dels piropos més grans que em podries dir, que ja sé com l'estimes :-))
ResponEliminaÉs que... com començo la frase si no? hehehe, com puc parlar d'en Nexus-6 si no dic que era "a un grup d'Internet..."? Com ho dic? "Vaig conèixer un tio que tenia el nick de Nexus-6?"... així? sense dir res més?... si, de fet, no el vaig conèixer personalment, doncs, clar... jo... especifico :-DD
rits, donada la manca d'imaginació que gasten els productors darrerament, pots comptar que tard o d'hora hi haurà versió cinematogràfica de 'La Fundación'. Potser haurem d'esperar a que es surti de la crisi, si és que volen fer una obra ben aconseguida.
ResponEliminaJo Blade Runner no l'he vista ni al cinema ni a la tele, sóc una mica negat. Algun dia m'agafarà per veure pel·lis i canviaré aquest blog per 'Pel·lis, i punt!'.
Assumpta, et dic com ho diria jo, per la senzilla raó que saps de sobres que jo he sentit aquesta història del grup aquell, però tu pots dir-ho com vulguis. Senzillament: 'En aquell grup d'internet que estava abans...'. Fer servir el demostratiu 'aquell', perquè jo ja el conec. No dir 'en un grup...', perquè, tot i que no sé quin era, sé que existia. Bé, són manies meves, ja veus. Qüestions de lèxic. Espero no haver molestat al tal Nexus-6! I parlant d'aquell grup d'internet en el que estaves, què se'n sap de l'Angle? Se'l troba a faltar, no?
Em va agradar força! El vaig llegir fa poc, i és cert que al costat de la peli, doncs hi ha molta diferència (la peli és *O* ) però em va semblar immersiu i captivador.
ResponElimina