Autor: Paul Auster
Editorial, any: labutxaca, 2010
Títol original, idioma, any: The Brooklyn Follies, anglès, 2006
Traductora: Albert Nolla
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 313

Nathan Glass ve del que es pot anomenar una mala ratxa. Ha sortit d'un càncer de pulmó, s'acaba de divorciar i ja no treballa a l'empresa asseguradora de tota la vida, posat que està a punt de complir-ne 60. Decideix anar-se a retirar al seu Brooklyn natal, a passar el que li resti de vida. L'atzar farà que allà es retrobi amb el seu nebot Tom, fill de la seva difunta germana, amb el que havia perdut el contacte. En Tom era l'intel·lectual de la família, però la seva vida actual no és precisament gratificant. Almenys ha aconseguit feina a una llibreria de vell regentada per en Harry Brightman, un peculiar homosexual maduret amb una turbulenta història darrere. Els tres encetaran una amistat que els canviarà la vida en molts aspectes, però tot s'acabarà de capgirar amb l'aparició de la Lucy, la filla de la germana d'en Tom, de només 9 anys. Quan miren de saber què fer amb ella, els esdeveniments es precipitaran fins on no poden ni imaginar. L'amargat Nathan, sense voler-ho, serà l'eix central dels canvis en la vida de tots els personatges.

Aquest és el segon llibre d'Auster que llegeixo i he de dir que l'opinió que en tenia després de Trilogia de Nova York ha canviat. Cal reconèixer que és un gran narrador, la manera com explica les coses és tan realista que resulta difícil de creure que sigui només producte de la seva imaginació. Tant la història com els personatges del llibre resulten perfectament creïbles. Més aviat s'hauria de dir que no és una història, sinó la història de cadascun barrejada amb la dels altres. Pel meu gust abusa una mica de la introducció als protagonistes, n'explica vida i miracles i es pot arribar a fer pesat. Però quan la novel·la arrenca es llegeix amb fluïdesa i es gaudeix molt més de la seva prosa. No és lineal, hi ha solapaments entre els personatges i també temporals. Però es segueix a la perfecció.

N'he quedat molt content. Al principi em va costar i pensava que tiraria la tovallola amb Auster, però ara sé que en llegiré més. Potser no n'esdevingui un fan, però algun dels més recomanats sí que em vindrà de gust llegir de tant en tant. Bona narrativa i sense la foscor dels aires dels seixanta que fa servir en altres novel·les. Penso que per introduir-se en aquest autor, és molt recomanable. Dens a estones, però si no no seria Paul Auster, no?

Puntuació: @@@@