Autor: Albert Sánchez Piñol
Editorial, any: La Campana, 2005
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 592

El jove Tommy Thomson fa de negre literari d'un conegut escriptor de novel·les ambientades a l'Àfrica colonial, a l'inici de la Primera Guerra Mundial. Per atzar descobreix que ha estat víctima d'enganys i que percep molt menys del que es mereix, però en el funeral d'un dels que l'havia estat enganyant, coneix l'advocat Edward Norton que li encarrega una nova feina, conscient de les capacitats literàries del xaval. El seu client, un simple mosso, és acusat d'haver matat a dos aristòcrates anglesos en una expedició al Congo, i totes les pistes apunten a que és culpable. Norton vol que Tommy s'entrevisti amb Marcus Garvey perquè aquest li expliqui la seva història i que n'escrigui un llibre que pugui exculpar-lo. Després de moltes sessions, l'escriptor descobreix que els fets que van passar al Congo no tenen res de trivial, s'enfronta amb un dels relats més colpidors de la història de la humanitat. Garvey és innocent; i un heroi. Serà feina de Tommy i de Norton demostrar-ho. Però està el món preparat per saber què va passar realment al Congo?

El llibre s'explica en dos escenaris, per una part ens parlar l'escriptor, Thomas Thomson, en primera persona i des del futur, recordant els fets d'aquella època, inclosa la seva peculiar convivència en una dispesa. Per altra, es narra la història de Marcus Garvey al Congo. Els dos fils argumentals es barregen a la perfecció i la història flueix sense entrebancs, atrapa, i tot i que sembla que dóna moltes voltes a les coses, no pots parar de llegir. Està molt ben escrit, amb un estil molt peculiar i addictiu, ple de reflexions brillants, frases magistrals i molts tocs d'humor.

M'ha semblat un llibre fantàstic, i amb moltes sorpreses que no et deixen descansar, amb girs constants que fan pensar 'i ara què?'. Se li poden trobar semblances amb La pell freda, però aquest llibre el supera en molt. I el final m'ha fet pensar molt en una pel·lícula que m'encanta, però no diré quina, sinó seria massa explícit. Molt bona obra, molt recomanable per aquells a qui agradin les aventures una mica surrealistes i embolicades. 

Puntuació: @@@@@