Autora: Agatha Christie
Editorial, any: Molino,1980
Títol original, idioma, any: The moving finger, anglès, 1942
Traductor: C. Peraire
Gènere: Novel·la negra 
Número de pàgines: 238

L'aviador londinenc Jerry Burton pateix un accident aeri i queda greument ferit. Després de les primeres fases de recuperació, el seu metge li recomana traslladar-se a un indret tranquil i reposat per acabar de guarir. La seva germana Joanna i ell trien el poblet de Lymstock i s'hi instal·len. Però no hi haurà descans per en Jerry, a l'apartada vila hi ha algú que es dedica a enviar cartes anònimes als habitants per aixecar falsos testimonis i calumniar. Tothom està molest i està en boca de tots descobrir qui és l'autor dels anònims, fins que passa el que és inevitable. Després de llegir una d'aquestes cartes, la senyora Symmington es suïcida, no ho pot resistir. El cas es complica i aquesta no serà l'única mort. La policia i el mateix Jerry Burton estan despistadíssims, però sort que rebran una empenteta de l'anciana Jane Marple per resoldre el misteri.

L'estil, l'ambientació, l'extensió i la distribució en capítols són els clàssics dels llibres d'Agatha Christie. Aquest cop, però, hi ha poc d'investigació i de resolució de misteris i molt de novel·la rosa i descripció de la societat de l'època. Com a novel·leta està bé, però es troba a faltar el procés deductiu dels protagonistes a mesura que van apareixent pistes. Aquesta part es concentra al final sense que se'ns hagin donat indicis previs, arriba de forma precipitada després de marejar molt la perdiu. La participació de Miss Marple és molt minsa al llarg del llibre. La història és imaginativa i notable, però no està en absolut desenvolupada.

L'he trobat fluixet perquè esperava una altra cosa. Poc interessen les històries romàntiques dels protagonistes quan el que vols és una velleta molt intel·ligent que els deixa a tots en calces amb les seves deduccions. Tot i així, és rapidíssim de llegir i passa bé, i l'estil és molt recognoscible. Caldrà trobar altres obres més completes de l'autora.

Puntuació: @@
Recomanat per l'Elur i l'Assumpta.