Autora: Patricia Cornwell
Editorial, any: Zeta, 2010
Títol original, idioma, any: Postmortem, anglès, 1990
Traductora: Mª Antonia Menini
Gènere: Novel·la negra 
Número de pàgines: 364

Una trucada de matinada desperta la doctora Kay Scarpetta, la cap del Departament de Medicina Legal de la Mancomunitat de Virgínia. El sargent Marino la informa d'una cosa que preferiria no saber. Han trobat una altra víctima estrangulada, el mateix patró d'un assassí en sèrie que està atemorint la gent de Richmond. Ja és la quarta. Scarpetta és l'encarregada de fer les autòpsies i de portar la investigació juntament amb la policia. De moment, cap pista sobre l'assassí, i molts dubtes. Tampoc no sembla que hi hagi res que relacioni les víctimes, però això s'ha d'aturar. Marino i Scarpetta no és que mantinguin massa bona relació, però hauran de treballar plegats per combatre aquest psicòpata que no deixa pistes. O sí? Aquesta nova mort potser ha deixat alguns detalls que seran d'utilitat. Ara comença la lluita.

Amb una barreja d'intriga i novel·la negra, l'autora va desgranant una història basada en la investigació forense i el treball policial, que en alguns moments sembla tot un manual de com actuar en aquests casos, tenint en compte que és una obra de ficció. Fa gràcia perquè data de l'any 1990, i el treball amb DNA i les eines informàtiques era molt precari, per bé que s'expliquen com si fossin les darreres novetats. El llibre ha quedat una mica desfasat, però també té la seva gràcia llegir com se'n sortien en aquelles èpoques.

És una bona obra del gènere. De vegades s'alenteix molt i alguns fragments s'allarguen massa amb converses dels protagonistes, però es llegeix molt bé i la història enganxa. És recomanable, però s'ha de tenir en compte això que deia de la tecnologia de l'època, que sol ser el punt fort d'aquesta mena d'obres. Aquesta autora té una llarga bibliografia, i aquest és tot just el primer llibre de la sèrie Scarpetta, el seu personatge principal. S'haurà de veure què fa la bona doctora en l'actualitat!

Puntuació: @@@
Recomanat per la Maria, fa uns deu milions d'anys.