Autor: Salvador Macip
Editorial, any: Proa, 2012
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 221
Premis: Carlemany 2012
Llegit en: Català

Des de sempre ens han dit que la base de la salut és menjar bé i dormir un bon nombre d'hores cada nit. Però i si no és així? I si dormir no ens proporciona el descans necessari de l'activitat diària, ni serveix per reforçar coneixements i fixar la memòria? Hi ha qui ha demostrat que les velles creences amaguen el secret més gran del gènere humà. Dormir no és més que un mecanisme de l'evolució per mantenir a ratlla un gran poder que s'amaga dins els nostres cervells. Telequinèsia? Llegir el pensament? Control de les constants vitals (pròpies i alienes)? No hi ha límits pels que aconsegueixen ser insomnes. El doctor Metcalf ho sap, i el general Sandcliff també, dues postures enfrontades per controlar aquests coneixements. Entre ells, tot un elenc de personatges que es veuran involucrats en la seva personal batalla. La guerra pel Poder ha començat. Ara qualsevol es posa a dormir...

Aquesta obra difereix una mica en la forma respecte a les altres de l'autor. Es tracta d'una història en dues parts, cadascuna amb el nom dels personatges principals, per bé que no entenc aquesta separació. Cada part està dividida en capítols, retalls aparentment inconnexes amb protagonista propi, diferents situacions o vessants de la gran història de fons que hi va apareixent amb comptagotes, deixant més dubtes que respostes. La temàtica em resulta molt atractiva, però potser m'esperava que seria tractada d'una altra manera, m'he perdut una mica amb tants salts. El ritme també és més lent i l'escriptura una mica més elaborada. Això no vol dir que costi de passar, al contrari. Només és que no és meteòric com els treballs anteriors.

Com totes les novel·les de Salvador Macip, és una proposta original que s'escapa del que ens té acostumats la literatura catalana. Li he posat l'etiqueta 'intriga', però és molt difícil de classificar perquè barreja molts gèneres, amb una bona dosi científica marca de la casa. Suposo que és per això que m'han interessat i atrapat molt els temes que tracta el llibre, quan en vaig conèixer l'argument vaig tenir unes ganes immenses de tenir-lo a les mans. La idea central em sembla potentíssima i està prou ben tractada, per això em sobra una mica de la dispersió que tenen alguns capítols. M'he quedat amb més preguntes que respostes i amb moltíssims dubtes. Però això també és marca de la casa, què hi farem.

Puntuació: @@@