Autor: George R.R. Martin
Editorial, any: Alfaguara, 2011
Títol original, idioma, any: A Game of Thrones, anglès,1996
Traductor: Mercè Santaulària, Esther Roig i Anna Llisterri
Gènere: Fantasia 
Número de pàgines: 798 + 18 d'annexos
Llegit en: Català

Un llarg estiu porta un hivern igualment llarg i el doble de cru, i sembla clar que l'hivern s'acosta després de nou anys de bonança. El Rei Robert viatja a Hivèrnia per reclutar el senyor del nord, Eddard Stark com a nova Mà del Rei, després de la malaurada pèrdua de l'anterior Mà Jon Arryn. Amb ell, la reina i altres membres del llinatge Lannister no passaran de puntetes per les terres del nord. Mentre dura la seva visita, un dels fills petits de la casa Stark, en Bran, cau daltabaix d'una torre i queda en coma i malferit. Amb aquest panorama, i sota el dictat del Rei, Eddard no té altre remei que marxar cap a Port Reial amb ell deixant enrere part de la seva família. Al Rei no se li diu que no. Què li ha passat a en Bran realment? I què li va passar també a Lord Arryn, va ser accidental la seva mort? I si no és així, quins secrets s'amaguen rere el seu decés? Moltes preguntes i moltes intrigues, començant perquè l'actual Rei va arrabassar el poder a la família Targaryen de manera poc noble. I ja se sap que, en el joc de trons, només hi ha dues opcions, guanyar o morir.

Es tracta del primer volum de la saga de Cançó de gel i foc que ha donat a l'autor una fama d'abast mundial. Es podria dir que és gènere fantàstic, però en realitat és un llibre de cavalleria amb alguns lleugers tocs sobrenaturals. La seva narració és molt enginyosa, cada capítol porta el nom d'un dels personatges principals que es van alternant en la trama. L'acció és lineal en el temps, però cada capítol està escrit des de la perspectiva del personatge en qüestió, en tercera persona, però des de la seva òptica, i algunes situacions se'ns expliquen des de diferents punts de vista i interès. L'extensió de l'obra pot tirar enrere, però no es fa pesat ni llarg. Tampoc no m'ha suposat cap problema la immensa quantitat de personatges que apareixen, es controla molt bé, però és que he llegit llibres pitjors en aquest sentit, és clar! No diré que passi com l'aigua, però es llegeix molt bé i les intrigues de poder i la intel·ligència d'alguns personatges el fan molt entretingut i absorbent.

M'havien parlat tan bé i insistit tant perquè el llegís que reconec que vaig agafar-lo amb una mica de recança i poques ganes. No calia que em diguessin que m'agradaria, ja ho sabia, però se'm fa pesada la insistència. No tenia massa ganes d'entrar en una saga de 7 llibres de prop de mil pàgines, em feia molta mandra, això és tot. El que em va fer decidir va ser disposar-ne en català i en una edició atractiva, va ser definitiu. Cap sorpresa en la lectura, es tracta d'una molt bona obra amb tots els ingredients per atrapar-te i anar comentant la jugada. Ben escrit i trenat, cosa difícil amb tanta magnitud, i força recomanable per tothom, a grans trets. Continuaré llegint, però també diré que sense cap mena de pressa.


Puntuació: @@@@