Després de 100 ressenyes m'ha vingut de gust fer una mica de resum del que he llegit en aquests dos anys i poc, ara que els números són fàcils de fer. El ritme de lectura ha estat elevat, i en part sé que és per mantenir ben viu aquest blog que m'agrada tant.
Per començar, si ens fixem en gèneres, el gruix de les lectures han estat qualificades com a narrativa. És un 'gènere' una mica calaix de sastre on hi van a parar aquells llibres que no tenen un estil definit i que no són fàcilment classificables. 42 dels llibres han tingut aquesta etiqueta, molt general, seguits de lluny per novel·la negra amb 15 i intriga amb 13. Això dóna una idea de per on van els meus interessos a l'hora de triar lectures. La frontera entre alguns gèneres no sempre és fàcil de definir.
El gran avanç per mi en aquests darrers anys ha estat augmentar el ventall d'escriptors que llegeixo. Abans estava molt encasellat en uns quants, però a base de recomanacions i d'anar llegint altres blogs n'he descobert molts i de molt bons. En total he ressenyat llibres de 67 escriptors i escriptores diferents, i això vol dir que alguns han repetit. Encapçala la llista en Savador Macip, és clar, amb 6 llibres llegits, seguit d'en Murakami, amb 5. Després ja hi ha alguns amb 3, Agatha Christie, John Grisham, Paul Auster, Stieg Larsson i Ruiz-Zafón. Dels 67 escriptors, 16 són de diferents punts dels Països Catalans, per
bé que no tots han fet la seva obra en la nostra llengua. En canvi,
només 4 eren de la resta de l'estat espanyol.
La meva voluntat seria poder llegir tots els llibres en català, ja que sóc una mica mandrós per llegir les versions originals, cas de conèixer l'idioma. Dels 100 llibres, 66 eren en català i 34 en espanyol. La majoria són traduccions de l'anglès, però també predominen els suecs (11) i els japonesos (8). Els originals en català pugen fins a 22. I si ens fixem en les editorials que publiquen en català la que s'endú tots els premis és labutxaca, amb 26 títols (de 100!), seguida per Empúries amb 9, Columna amb 7 i proa amb 5.
I em penso que ja n'hi ha prou de números. Ara a seguir llegint perquè aquests vagin creixent i diversificant-se. Bones lectures per tots.
30 Comentaris
Bé, ja t'ho vaig dir l'altre dia, ets una fera. 100 llibres ressenyats! Ara... del teu primer paràgraf se'n desprèn que llegeixes per ressenyar! Hahaha!
ResponEliminaUns números ben macos i molt il·lustratius, has fet un bon repàs a la teva tragectòria lectora. Els de labutxaca et deuen estimar molt!
Quanta feina has fet en dos anys! Classificar els llibres és molt dificil, els generes es solapen i es fa complicat.
ResponEliminaFelicitats per la feina feta i per l'esforç del resum
Força interessant, si senyor :-)
ResponEliminaM'ha fet gràcia veure que tens tres Christies i tres Grishams ;-)) Jo crec que en MACIP t'hauria de fer un regal, però no un regal qualsevol, no, un BON regal ;-))
Difereixo una mica en el punt de l'idioma. Jo, si puc triar una traducció de l'anglès, també ho faig en català. Miro de llegir al màxim en català perquè entenc que és també una forma de millorar-lo i jo no el vaig estudiar i sé que faig errades. Quan escric en català sempre he d'estar pensant si això va així o aixà. Ara bé, a mi també m'agrada llegir en castellà de tant en tant... ja que el vaig aprendre a l'escola (desgraciadament com a llengua única) però al menys conservar-lo bé... i jo escrivia molt bé en castellà, tenia molt bon vocabulari, no feia faltes...
Ai, què explico ara jo aquí? hahaha he marxat de tema... Doncs res, que, a més, aquest any vull mirar de llegir-ne algun en anglès. No sé què passarà, no m'hi vaig massa capaç, però tinc dues amigues que m'hi animen. Ho he de provar :-)
La butxaca i Debols!llo es mereixerien un premi dels grossos!! :-))
Enhorabona de nou per les 100 ressenyes!! :-))
Es nota que ets un gran lector... amb seny! Que labutxaca sigui la primera editorial ho demostra ;)
ResponElimina...traigo
Eliminaecos
de
la
tarde
callada
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...
desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ
COMPARTIENDO ILUSION
XEXU
CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...
ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA ENEMIGOS PUBLICOS HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA,JEAN EYRE , TOQUE DE CANELA, STAR WARS,
José
Ramón...
Molt bon resum, Xexu!...i gràcies per compartir-ho amb nosaltres!
ResponEliminapocs Pratchett veig a la llista...
ResponEliminaXeXu, ets una fera de lector i un crack de les ressenyes!
ResponEliminaEnhorabona per les teves 100 primeres, d'aquí quatre dies... celebrarem les 500! :)
Felicitats i x moltes ressenyes més!
ResponEliminaEn aquest anàlisi, sent home de ciència hi falten gràfics, o és que t'estàs tornant de lletres?
Labutxaca és fantàstica. M'agrada molt (tant per l'estètica exterior com interior, tot i ser llibres petits la lletra és gran i clara, i son lleugers i resistents alhora). Cada vegada que entro a la Casa del llibre em fascina xq tenen títols nous. Se'ls ha de felicitar tb, una gran aposta per al català!
Felicitats pel centenar de ressenyes i per totes les que vindran. :-)
ResponEliminaEnhorabona per aquest número tan rodó i per aquest blog que jo crec que ja és una referència literària catosfèrica!
ResponEliminaA seguir llegint, i fes-ho per mi també, que jo no puc aguantar aquest ritme tan vertiginós! Sóc més de pas de caragol, jo...
Caram, 100 ressenyes ja?
ResponEliminaVeig els teus números i no em quadren. Felicitats, no ets un lector-mostra típic. I segur que això ja et fa patxoca...
Per moltes ressenyes més! Felicitats!
ResponEliminaSU
Ha ha, anava posar allò dels gràfics però a tot arreu se m'avancen.
ResponElimina100, quina enveja, sana per suposat.
Uf, t'has treballat les estadístiques!
ResponEliminaDe vegades també em passa pel cap, però em fa molta mandra posar-m'hi.
enhorabona per tanta lectura, això ens fa viure mil situacions que d'altra manera no viuríem.
Moltes felicitats per aquestes 100 ressenyes tan ben fetes.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaDéu n'hi do, quin ritme lector!
ResponEliminaEstà molt bé això de fer una petita estadística de les pròpies lectures, de vegades es poden trobar coses que ens poden sorprendre a nosaltres mateixos.
M'ha sobtat una mica l'aparició d'Agatha Christie, no llegeixo res d'ella des que era adolescent, i pensava que la resta del món feia igual, però veig que m'equivoco.
Felicitats!!!
Bones lectures, XEXU. Jo no he parlat de tots, però des que vaig posar en marxa el bloc n'he llegit 185. I pensar que ahir el conseller de Cultura va dir que l'objectiu, per aquest any, és que la gent se'n llegeixi com a mínim un cada 365 dies. Carai! Jo avui he acabat 'Noche de los enamorados', de Félix Romeo. Per cert, segueixo amb Murakami. M'ha agradat molt 'De què parlo quan parlo de córrer'. Ja tinc preparat 'Pit-roig' per quan acabi 'Llibertat'. Una abraçada i moltes felicitats per aquests números tant brutals.
ResponEliminaFelicitats per aquest especial centenari teu!!
ResponEliminaMoltes gràcies a tots els que heu comentat aquest post de resum, heu estat una bona pila, m’ha agradat compartir-ho amb vosaltres. Ara toca seguir llegint, i seguir ressenyant, espero seguir comptant amb les vostres opinions. Parlem de llibres?
ResponEliminaA aquells que em feliciteu per les 100 ressenyes, Núria, Mac, SU. Jordi, Policarp i Sam Enfot, moltes gràcies, encantat de compartir-les amb vosaltres.
Yáiza, no només llegeixo per ressenyar, és clar, però tot és trobar una motivació, i tenir aquest blog em motiva a interessar-me més pels llibres i a llegir més. Benvingut sigui. Sort que els de labutxaca m’estimen, tant com els estimo jo a ells!
Mireia, algun cop hem parlat de gèneres aquí, fins i tot hi ha qui pensa que els llibres no s’han d’encasellar. Però jo tinc la dèria d’etiquetar-ho tot, tu, em sembla més pràctic, encara que de vegades la frontera entre un i altre sigui complicada.
Assumpta, en Macip m’ha de fer un regal?? Un altre?? No creus que ja fa prou amb els llibres que m’ha regalat? Jo trobo que és més que de sobres. Què menys que llegir-lo i donar-li la meva opinió sincera.
No estava preparat, però veient les dades, dos terços dels llibres eren en català i un terç en espanyol, que per ser que molts només els tradueixen a aquesta segona llengua, trobo que està molt bé. No puc dir que jo tingui un nivell d’espanyol massa bo, és normalet, però ja practico parlant amb alguna gent i escrivint mails de feina. Si pogués, no llegiria en castellà, tret potser de en versió original, però tampoc no ho asseguro.
Jo també em vaig proposar llegir almenys un llibre en anglès aquest any, i si res no canvia l’agafaré aviat, espero no deixar-lo estar per impossible en dos dies! Estic molt rovellat, però espero que m’hi acostumaré aviat. Creuem els dits.
I sí, llibres de butxaca al poder. Més barats, i més portables, que també és molt important!
Maurici, llibres en català? A baix preu? Un catàleg impressionant? És sentit comú!
Jose Ramon, doncs... gràcies.
Pons, dóna temps, però tampoc tinc intenció de convertir-lo en un dels autors de referència!
Carme, com et passes! Ni que seguís aquest ritme lector, que serà impossible, necessitaria més de 10 anys per arribar a les 500 ressenyes, a saber on estarem d’aquí tant temps!
rits, de gràfics ja en faig a la feina, dona! A més, aquest blog és clarament de lletres, no? Però tampoc és mala idea, no et creguis. Sí, labutxaca és fantàstica, els llibres estan molt bé i tenen una gran varietat de gèneres i autors, cada mes sorprenen amb novetats, no saps mai què publicaran a continuació, i en tenen de clàssics i de força nous. Però el millor de tot... en català!
Porquet, tampoc ens passem, però m’encanta que us agradi i que passeu per aquí a dir la vostra i parlar de llibres, jo m’ho passo molt bé fent-lo. Cadascú llegeix el que pot o el que vol, la gràcia és gaudir-ne, i encara que siguin pocs llibres a l’any, que els llegeixis amb ganes. A final d’any en parlem!
Joan, pot ser perfectament que m’hagi equivocat en algun recompte, ho he fet d’una manera molt rústica, però quins números dius que et fallen? Ajuda’m a corregir-ho. I no sé com prendre’m la teva darrera frase...
Jomateixa, a banda de gaudir tant de la lectura, sóc un malalt de fer llistes i estadístiques (simples, eh!), així que està cantat. Ja me les faig per mi, però m’ha agradat poder-les compartir.
MBosch, si no m’he descomptat, de labutxaca en tinc 31, i Debols!llo només 14, però 17 de Byblos, que ve a ser el mateix. Jo també vaig tenir una època friki. D’un temps ençà llegeixo altres coses i labutxaca és fantàstica perquè té una mica de tot, menys ciència ficció, i en català. També ha estat els últims anys que he ampliat el meu ventall d’escriptors, cosa que trobo molt interessant. Quan en descobreixo un que m’agrada té molts números de que torni a llegir-lo, ja siguin les seves novetats, o llibres més antics. Pel que he vist, a banda de King, tampoc no tens lectures tan recurrents, llegeixes prou variat, així que no em preocuparia massa. També en qüestió de gèneres, els gustos varien amb el temps, ja ho aniràs veient, suposo.
ResponEliminaSí, solc fer cas de la gent a qui llegeixo ressenyes i que em mereixen certa confiança. No coincidim sempre, però parles bé d’aquest autor i no el conec, estarà bé que hi faci un cop d’ull. En els propers temps veuràs que no és l’únic llibre amb el que t’he fet cas. I no pateixis, no m’obligues pas a llegir-lo així que si no m’agrada és culpa meva. Només deixaré de llegir-te i comentar-te, i ja està.
Botika, a mi m’agrada molt fer llistes i estadístiques, sempre vaig mirant percentatges amunt i avall. I amb un número tan rodó és fàcil! Sí que t’emportes algunes sorpreses, és ben curiós. Sobre Agatha Christie n’hem parlat algunes vegades en aquest blog, fa temps, alguns dels comentaristes en són molt aficionats! Jo no vaig llegir res d’ella quan era jovenet i ho he volgut provar ara. La conclusió és que llegir-ne algun de tant en tant pot estar bé, tot i que no són grans llibres d’aquells que et marquen.
Jordicine, 185 és un llibre més que remarcable! Gairebé em dobles, encara que el teu blog té més anys que aquest, però jo abans no llegia tant, he de dir que la possibilitat de publicar ressenyes de tot el que llegeixo m’esperona força. Abans en feia alguna a l’altre blog que tinc, però només de llibres que m’havien agradat o potser desagradat contracorrent. Però em va semblar just parlar de tots tant si m’agradaven com si no, i això és el que faig aquí. Ja sabem que el percentatge de gent lectora és baix, aquí a la xarxa som d’una pasta especial, és clar, ens agrada llegir i escriure a la majoria, cosa que no és comú en la població. Veig que no pares, no sé d’on treus el temps de llegir tant i veure tantes pel•lícules, ja et vaig dir que això del cinema ho vaig aparcar en favor d’altres temes, com la lectura, per exemple. Així que el que té números brutals ets tu, espectacular.
Jo també sóc un lector 'jove' perquè després de la uni ho vaig deixar de cop. Et diré una cosa, però no ho expliquis a ningú. A mi el llibre que em va recuperar per la lectura és 'El codi da vinci'. Vaig acabar-lo i, des de llavors, en cau un per setmana. Ara Dan Brown no em diu massa cosa -quan més es llegeix suposo que saps apreciar més les coses- però no em perdo res del què treu. És el meu agraïment cap a ell. Conrinuo avançant amb 'Llibertat' i estic a punt d'acabar 'Crim de Sang'. Per cert, Xexu, seràs el primer en saber-ho: no traduiré res, lògicament, però ja de decidit que torno al català. En un parell de setmanes espero haver fer el canvi. Gràcies per la recomanació.
EliminaMoltes felicitats!
ResponEliminaNo m'he explicat gaire bé, oi? Em referia a que els teus números no coincideixen amb l'estadística "oficial". 66% en català, per exemple. I crec que això de no coincidir amb els mostrejos generals ja t'està bé. Se suposa que era una mena d'elogi... en fi.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaFelicitats pel centenari! Hauries de deixar de llegir llibres del Macip aquest, que els altres escriptors començaran a queixar-se...
ResponEliminaMarcel, no et queixis, almenys no ha amenaçat amb trencar-te cames, que és el que sol fer... ;)
ResponElimina(hehehee!!)
Gràcies Kweilan.
ResponEliminaJoan, no t'havia entès, no. Els llibres que trio no són casuals, generalment, si es pot llegir en català, ho faig en català. Alguns autors que llegeixo no estan traduïts a la nostra llengua i prefereixo fer-ho en espanyol que en versió original, per pura mandra. D'aquí que la proporció sigui tan alta, i més que m'agradaria que ho fos.
No sé de quins mostrejos parles, jo llegeixo el que em ve de gust, el que em crida l'atenció, el que recomana la gent per aquí, no sé, el que surt. I una mica en l'ordre que els mateixos llibres em demanen, sempre he pensat que ells ens criden i tu només fas que obeir. La lleixa de pendents és plena, però cada cop en trio un de concret, o millor dit, em tria ell a mi.
MBosch, home, on és el teu sentit de l'humor?? Dir les coses de manera seriosa fa més gràcia! Però has vist que era una broma, no? Doncs ja està. Però no et despistis, eh!
Salvador, un 6% de llibres teus, no està malament, no? A veure si segueixo el mateix ritme en els 100 següents... I no pateixis home, que en RR Martin no es queixa, que he acabat llegint el seu llibre també, pobret.
Yáiza, no l'avisis! És millor agafar-lo per sorpresa!
Cada cop m'agrada més aquest bloc! Felicitats per ser un lector tan prolífic! Et convido a llegir-te la meva primera novel·la (tot i que és en format bloc). http://onagallactica.blogspot.com.es/ No siguis molt cruel amb la crítica si al final la llegeixes, ja que escric per afició i per distreure'm, i sé que hi haurà algunes faltes ortogràfiques a cada capítol i que potser la història no t'agradarà, tot i que tinc alguns seguidors ben enganxats. :P
ResponElimina