Després de 100 ressenyes m'ha vingut de gust fer una mica de resum del que he llegit en aquests dos anys i poc, ara que els números són fàcils de fer. El ritme de lectura ha estat elevat, i en part sé que és per mantenir ben viu aquest blog que m'agrada tant.

Per començar, si ens fixem en gèneres, el gruix de les lectures han estat qualificades com a narrativa. És un 'gènere' una mica calaix de sastre on hi van a parar aquells llibres que no tenen un estil definit i que no són fàcilment classificables. 42 dels llibres han tingut aquesta etiqueta, molt general, seguits de lluny per novel·la negra amb 15 i intriga amb 13. Això dóna una idea de per on van els meus interessos a l'hora de triar lectures. La frontera entre alguns gèneres no sempre és fàcil de definir.

El gran avanç per mi en aquests darrers anys ha estat augmentar el ventall d'escriptors que llegeixo. Abans estava molt encasellat en uns quants, però a base de recomanacions i d'anar llegint altres blogs n'he descobert molts i de molt bons. En total he ressenyat llibres de 67 escriptors i escriptores diferents, i això vol dir que alguns han repetit. Encapçala la llista en Savador Macip, és clar, amb 6 llibres llegits, seguit d'en Murakami, amb 5. Després ja hi ha alguns amb 3, Agatha Christie, John Grisham, Paul Auster, Stieg Larsson i Ruiz-Zafón. Dels 67 escriptors, 16 són de diferents punts dels Països Catalans, per bé que no tots han fet la seva obra en la nostra llengua. En canvi, només 4 eren de la resta de l'estat espanyol.

La meva voluntat seria poder llegir tots els llibres en català, ja que sóc una mica mandrós per llegir les versions originals, cas de conèixer l'idioma. Dels 100 llibres, 66 eren en català i 34 en espanyol. La majoria són traduccions de l'anglès, però també predominen els suecs (11) i els japonesos (8). Els originals en català pugen fins a 22. I si ens fixem en les editorials que publiquen en català la que s'endú tots els premis és labutxaca, amb 26 títols (de 100!), seguida per Empúries amb 9, Columna amb 7 i proa amb 5.

I em penso que ja n'hi ha prou de números. Ara a seguir llegint perquè aquests vagin creixent i diversificant-se. Bones lectures per tots.