Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Cossetània, 2011
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 212
Llegit en: Català

Estic segur que si us pregunten per quins invents creieu que han canviat la història de la humanitat de seguida us vindran al cap coses com la roda, la pólvora, el paper, el motor d'explosió, la impremta, el telèfon, i sobretot (però sobretot, eh!): Internet. Però el martell? L'anestèsia? Els daus? Els llumins? El termos? Qui ho diria, oi? Però sí, sí tots ells van tenir una importància molt gran quan van aparèixer. O fins i tot coses en les que no pensaríem però que hem de reconèixer que fan la diferència, com ara el pa, el vàter, la vacuna o el microxip. Tots ells, i fins a 100 invents cabdals es troben recollits en aquest llibre divulgatiu, d'una manera molt planera i breu aprendrem el quan, el qui, el com i la importància que tenen tots aquests ginys i descobriments. Com sempre, no sabem tant de les coses que ens envolten, i en la majoria de casos no les valorem ni remotament lluny del que es mereixen! 

El científic i blogaire Daniel Closa, conegut anteriorment com a Dan, torna a fer un recull divulgatiu en aquesta col·lecció. Els escrits, tots ells de només dues pàgines, van molt en la línia i l'estil del que sol publicar al Centpeus, per tant, aquells que el conegueu sabreu que té una manera totalment entenedora i propera d'explicar coses que podrien ser molt difícils. En aquest cas tots els invents són de sobres coneguts, però no tots són senzills d'entendre, i ell ens ho fa aconseguir. Ideal per llegir a estones, però com que sóc un animal, jo l'he llegit tot de cop, és clar. Fàcil i ràpid.

És un llibre molt entretingut i distret de llegir. No tots els invents són igual d'interessants, però això també va a gustos. Per criticar alguna cosa podria parlar de la distribució. Al principi sembla que segueix un ordre més o menys cronològic d'aparició, i lògic per temes tractats, però quan més embalat va acostant-se a l'actualitat, salta a una mena de calaix de sastre amb alguns invents i descobriments que semblen gairebé per omplir i arribar a 100. Només canviant l'ordre potser estarien més integrats en el fil del llibre. Però a banda d'això, força recomanable i interessant.

Puntuació: @@@