Veure'm a mi enganxat a un llibre per qualsevol lloc no és cap novetat. Veure'm enganxat a un llibre del segell labutxaca, tampoc no és gens estrany: sempre que puc llegeixo en català. Però veure'm enganxat a un llibre de labutxaca mentre em dirigeixo cap a la seu de l'editorial al Grup 62 ja és una cosa més excepcional.

Labutxaca compleix cinc anys aquest mes de juliol i per celebrar-ho han fet una edició especial de 10 llibres representatius dels gèneres que conformen el seu extens i divers catàleg, que compta ja amb més de 900 títols. Personalment, disposar de tanta literatura traduïda al català i amb uns preus reduïts m'ha permès ampliar el ventall d'escriptors que segueixo i descobrir molts llibres que no hagués llegit mai, per tant sóc molt fan de l'editorial. Per si no m'haguessin proporcionat ja prou hores de diversió lectora, em van proposar fer-los una visita a les instal·lacions del Grup 62, i no he desaprofitat aquesta oferta tan temptadora.

  
Departament de redacció

De la mà de la Marta Andreu, responsable de comunicació del segell, vaig descobrir com és una editorial per dins i vaig conèixer algunes de les persones que fan possible que cada mes el catàleg s'ampliï una mitjana de tretze títols nous, per sort nostra! La Marta va ser molt amable i atenta, i va tenir la paciència de contestar totes les meves preguntes. Per exemple, vaig descobrir que cada llibre nou té un criteri de selecció darrere, que no sempre és el mateix, i no sempre és merament comercial, el segell fa un esforç per editar clàssics, especialment catalans, tot i que no seran grans èxits de vendes. També vaig preguntar pel color del logo que classifica els llibres, vermell per narrativa, groc per novel·la negra, taronja per bestseller... Tot conversant, vaig entendre el motor que mou l'editorial, us aconsello que conegueu la filosofia del segell perquè fan una tasca digne d'admirar i una gran feina col·laborativa tant amb els altres segells del grup com amb d'altres editorials.

El segell va ser fundat el juliol del 2007 per Eugènia Broggi i Jordi Cornudella, dos pesos pesats dins el Grup 62. Actualment l'equip està format per l'editora Anna Soldevila, amb qui també vaig conversar una estona, la redactora i correctora Aina Coma, la dissenyadora Begoña Berruezo i la Marta a la part de comunicació. Majoria de dones rere els llibres de labutxaca, i val a dir que es prenen molt seriosament la seva feina i n'estan orgulloses, i amb raó!

Llibres, llibres, llibres...

Amb la Marta també vam mantenir una interessant conversa sobre llibres en general, amb qui millor que amb algú que treballa envoltada de llibres tot el dia! Perquè una altra cosa no, però en aquelles oficines, miris on miris, hi ha llibres. Jo m'hi volia quedar a viure, però em va semblar excessiu demanar-ho... Vaig gaudir molt de la visita i vull agrair un cop més la predisposició de rebre algú com jo que tan sols sóc un lector apassionat i agraït per la tasca que duen a terme. Així que moltes felicitats a labutxaca, i llarga vida al segell, per molts anys i per molts llibres!