Autor: William Golding
Editorial, any: Alianza, 2010
Títol original, idioma, any: Lord of the Flies, anglès,1954
Gènere: Narrativa
Traductora: Carmen Vergara
Número de pàgines: 286
Llegit en: Espanyol

Una trentena d'estudiants anglesos pre-adolescents sobreviuen a un accident aeri i queden atrapats en una illa deserta, sense cap adult. Un dels grans, en Ralph, s'erigeix com a líder per votació popular, sempre recolzat per en Piggy, el més intel·ligent de tots però també objecte de burla per ser gras, curt de vista i asmàtic. En un principi tots treballen plegats per mantenir una foguera fumejant i per construir refugis per tots, però no triguen a aparèixer les desavinences, principalment per part d'en Jack, un nano arrauxat que només pensa en caçar porcs senglars. Els seus companys i ell, que havien format part d'un cor i ara s'han convertit en caçadors, inicien una revolta que portarà el grup a fragmentar-se. El salvatgisme i la violència van en augment, per pena d'en Ralph. Ell només desitja que els rescatin.

Es tracta d'un clàssic modern que s'ha fet famós per mostrar com és la naturalesa humana, fent servir un experiment una mica macabre: L'evolució d'una colla de joves innocents que es veuen perduts en una illa, com afloren els instints més enterrats, com la rauxa s'imposa al seny per més que hi hagi qui el vol mantenir. Una lluita entre la raó i els impulsos. El llibre es llegeix bé tot i que s'adorna una mica en algunes descripcions, però mira d'explicar bé l'entorn on es troba la canalla i els fets. 12 capítols llargs a través dels quals l'evolució dels nanos es fa ben patent. L'argument és força inversemblant, és clar, però no és el que compta aquí.

D'aquest llibre se'n va fer una pel·lícula que, per variar, no he vist. Val la pena llegir-lo, a mi m'ha passat molt bé. La crueltat dels nens es mostra des del principi, però comença com seria a qualsevol escola, per anar donant pas a estadis majors. Agafes afecte a alguns personatges i a d'altres no gens, i suposo que això va una mica a com és cadascú. Un llibre per pensar i veure's reflectit en algun dels caràcters que simbolitzen maneres d'actuar. Què faríem nosaltres de trobar-nos en una situació així? Lectura recomanable.

Puntuació: @@@
La idea de llegir-lo la vaig treure, un cop més, de can Bosch.