Autor: Cormac McCarthy
Editorial, any: labutxaca, 2010
Títol original, idioma, any: The road, anglès, 2006
Gènere: Intriga
Traductor: Rosa Borràs
Número de pàgines: 236
Llegit en: Català

En un món apocalíptic, un pare i el seu fill petit només tenen un objectiu: seguir cap el sud una carretera que sembla no tenir fi. Al seu voltant tot és mort i cendrós, fa moltíssim fred i gairebé no tenen res per menjar. Per si no fos poc, han de témer la gent de la seva mateixa espècie, la poca que queda. És un joc de supervivència, quan no hi ha recursos es perden tots els escrúpols. L'home i el nen subsisteixen amagant-se, aixoplugant-se com poden i menjant les conserves que esporàdicament troben en els racons més recondits dels edificis derruïts i abandonats. Una esperança, seguir per la carretera, a la recerca d'una oportunitat. Cada dia és una lluita a vida o mort, i sembla que aquesta segona cada cop va guanyant terreny.

Segon llibre llegit de McCarthy i se li endevina un estil molt personal. A destacar els diàlegs, molt naïf, on gairebé cada frase es repeteix com a pregunta i com a resposta. Cap guió, és clar. No té capítols, està escrit a fragments curts separats per espais, però sense separació formal. No és un llibre fàcil de llegir, explica situacions dures, encara que no n'hi ha per tant, és més el que intueixes que pot arribar a passar, que el que passa. És molt descriptiu, i la veritat és que molt repetitiu, explica molts cops problemes similars i com es resolen. Però l'argument, tot i que potent i ben tractat, no dóna per massa més que per la descripció d'una existència molt desgraciada.

No comparteixo el gust per aquest autor d'alguna gent, tot i que tampoc li trec mèrit literari, que en té, però no m'acaba d'arribar. Probablement sigui un molt bon llibre per alguns paladars, però a mi se m'ha fet una mica feixuc i no l'he llegit de manera fluïda. Ja no per l'argument, potser és una mica angoixant però es pot llegir, però tot plegat no l'he acabat de trobar interessant. Té algunes fases més intenses que acceleren la lectura, però en general és més lent del que m'agradaria.

Puntuació: @@
Recomanat pel fan número 1 de l'autor (que no ho sàpiga Stephen King).