Autor: Haruki Murakami
Editorial, any: Empúries, 2012
Títol original, idioma, any: Dansu Dansu Dansu, japonès,1988 
Gènere: Narrativa
Traductors: Núria Parés i Alexandre Gombau
Número de pàgines: 283
Llegit en: Català

No heu tingut mai la sensació de que algun fet de la vostra vida ha estat crucial i ho ha capgirat tot? Sense saber per què, una vivència aparentment sense importància es pot convertir en el centre de tot. Això li passa al nostre protagonista, un escriptor per encàrrec de textos promocionals. No es pot treure del cap la visita que va fer a l'Hotel Dolphin, a Sapporo, fa uns quatre anys. Llavors l'acompanyava la seva xicota del moment, que va desaparèixer sense deixar rastre. Després de moltes pèrdues i de trobar-se permanentment fora de lloc, decideix tornar al misteriós hotel per redreçar una vida que ha perdut el sentit. Efectivament, allà es trobarà amb un seguit de personatges que ho canviaran tot, entrarà en una espiral de petits detalls inconnexos que acaben per lligar en la seva totalitat. Però quin és el nexe, per què li sembla que tot està connectat? Només ell podrà esbrinar-ho.

Després de llegir tants llibres d'aquest autor, se t'acaben els adjectius per parlar-ne, tot i que sempre em sembla que és indefinible. Estem davant d'un llibre 100% Murakami, l'essència mateixa de l'autor. Un mateix protagonista tipus, amb unes preocupacions semblants, un tarannà vital semblant i amb unes coneixences igualment misterioses i extravagants, sense oblidar els tocs paranormals, els detalls costumistes més terrenals i les contínues referències musicals i literàries. Fins i tot una mateixa cadència del llibre, la pausa, la parsimònia, sembla que no passa res, però passa. Però malgrat això, una història sempre diferent, atractiva, absorbent i que no pots deixar estar quan t'hi fiques. En aquest cas, el protagonista m'ha semblat fins i tot encantador, només amb alguns personatges, tret que no és massa comú, solen ser més soques!

Què dir? El llibre m'ha agradat molt, cosa que no és cap sorpresa. És el que té Murakami, si t'agrada, t'agrada sempre, però si no t'entra, no hi ha manera. Així que posat que el llibre acaba de sortir, la recomanació és fàcil. Amants de l'autor, no us el perdeu, està al nivell d'algunes de les seves millors obres. I aquells que no podeu amb ell, ni intentar-ho. Una bona història, personatges carismàtics, embolics, coses inexplicables, amistat i amor. El poso entre els millors, 1Q84 a banda, és clar.

Puntuació: @@@@