Autora: Hiromi Kawakami
Editorial, any: Quaderns Crema, 2009
Títol original, idioma, any: Sensei no Kaban, japonès, 2001
Gènere: Narrativa
Traductora: Marina Bornas Montaña
Número de pàgines: 213
Llegit en: Català

Tot i que té el seu propi nom, com tots, la Tsukiko sempre l'anomena 'mestre'. I és que efectivament, ell era el seu mestre de japonès a l'escola, i es retroben trenta anys després en una taverna. Es sorprenen de compartir els gustos gastronòmics i gaudeixen de la trobada. A partir de llavors, segueixen tot de trobades casuals, però potser no tan casuals, entre els dos que va forjant una bonica i especial relació que costa de definir. Es fan companyia, beuen plegats, i sense adonar-se'n, comencen a necessitar-se l'un a l'altre. Però la diferència d'edat és abismal i cap dels dos no deixa lliures els sentiments que van creixent i creixent entre ells. Des de la perspectiva de la Tsukiko, anirem coneixent com evoluciona aquesta relació tan sorprenent entre dues ànimes solitàries que finalment s'han trobat.

L'autora japonesa explica aquesta història romàntica però gens ensucrada a base de situacions aïllades. Cada capítol és una escena diferent en la que la Tsukiko i el mestre es troben i interaccionen. L'estimació entre els dos va augmentant a força de passar estona junts, per bé que ells dos són els que triguen més a adonar-se'n. En el llibre hi ha infinites referències al menjar i el beure, afició que comparteixen tots dos. També s'expliquen fets del tarannà japonès i algunes tradicions. És molt fàcil i agradable de llegir, i no massa llarg. És la noia qui narra en primera persona, i d'ella que en coneixem els sentiments i en seguim l'evolució.

Aquest llibre demostra que es pot parlar d'amor i de sentiments sense que la trama sigui ensucrada. Els personatges són més aviat hieràtics, però el lector sap molt bé el que s'està coent. Que el subtítol sigui 'una història d'amor' hi ajuda, és clar. M'ha agradat força, malgrat que no es tracta d'un gran argument ni hi passen coses massa destacades, però és una història bonica i interessant de llegir. Recomanable pels avesats a llegir literatura japonesa.

Puntuació: @@@
Llibre descobert al Paranoia 68