Autor: George R.R. Martin
Editorial, any: Alfaguara, 2011
Títol original, idioma, any: A Clash of Kings, anglès,1998
Traductor: Mercè Santaulària, Esther Roig i Anna Llisterri
Gènere: Fantasia 
Número de pàgines: 850 + 30 d'annexos
Llegit en: Català

Atenció, si no has llegit el primer llibre de la saga i tens intenció de fer-ho, no llegeixis la sinopsi que ve a continuació!

El rei Robert, sobirà dels Set Regnes, és mort. El següent en la línia de successió és el seu fill Joffrey, però les sospites sobre la legitimitat d'aquest descendent generen un conflicte a moltes bandes. Els dos germans d'en Robert, Renly i Stannis Baratheon reclamen el Tron de Ferro per separat i no pensen parar fins a seure-hi. A més, en Robb Stark, declarat pels seus banderers el Rei al Nord, avança amb pas ferm cap el sud per fer la guerra a la família Lannister, dominadora del tron, si no accepten les seves condicions. Quatre reis per un sol tron, preludi de molta mort i devastació. I a l'altra banda del Mar Estret, lluny de totes les mirades, continua el periple de na Daenerys Targaryen, última descendent de l'estirp dels dracs que reclama el tron que els Baratheon van usurpar al seu pare Aerys, el rei boig. Un món completament en guerra, i els fills d'Eddard Stark que intenten sobreviure de la millor manera que poden. Un món en el que alguns poders oblidats comencen a renéixer.

És una obra de tal magnitud que és impossible incloure totes les coses que passen i tots els personatges importants, que en són un munt, en una sinopsi tan curta. El segon volum de Cançó de Gel i Foc manté la línia del primer llibre, donant encara una volta més de rosca. Cada capítol des de la perspectiva d'un personatge concret, per anar trenant una història de manera més o menys lineal, amb alguns solapaments, que esdevé en llocs molt allunyats en l'espai. Predominen les batalles de caire medieval i les intrigues de la cort, aquest volum en concret se centra en el problema de successió al tron, però cada cop s'introdueixen més elements fantàstics i esdeveniments inexplicables.

Que aquesta saga la llegeixi tanta gent es deu, en part, a l'impuls que li ha donat la sèrie de televisió, però també al boca-orella. Penso que no és un boom editorial, fa 16 anys que va sortir el primer llibre, sinó un d'aquests fenòmens que per mèrits propis es fan un lloc en la literatura. És cert que no és per tots els públics, hi ha molta gent que no llegeix aquestes temàtiques, però no conec ningú que l'hagi llegit i que no li hagi agradat, més aviat al contrari. I jo no sóc cap excepció, l'autor sap atrapar perfectament amb múltiples trames interessants, et fa mantenir l'atenció i et fa passar la por a les moltíssimes pàgines de cada volum. No està fet per agradar tothom, senzillament agrada. Es pot dir que no és literatura de nivell, però està ben escrit i perfectament trenat, a banda de ser addictiu. No se li pot demanar més.

Puntuació: @@@@