Autora: J.K. Rowling
Editorial, any: Bloomsbury, 2010 (Original del 1997)
Gènere: Fantasia 
Número de pàgines: 223
Llegit en: Anglès

Si hi ha unes persones que puguin exemplificar el terme 'Muggles', aquests són la família Dursley. Gent que no creu en la màgia, ni tenen cap inclinació cap el món màgic amb el que convivim sense saber-ho. Però els Dursley no saben el que els està a punt de caure a sobre. Una reunió clandestina fora de casa seva acaba amb un nadó a la porta i instruccions per tenir-ne cura. Es tracta del seu nebot Harry, fill dels Potter, una parella de màgics dels quals en Vernon i la Petunia Dursley no volen saber res, però ara estaran obligats a tenir cura del petit ja que els seus pares han mort. Tot i que intentaran per tots els mitjans educar en Harry tan lluny de la màgia com puguin, no podran evitar que quan el nen compleix els 11 anys sigui cridat a ingressar a la més prestigiosa escola de màgia: Howgarts. Ni els oncles ni el mateix Harry poden imaginar que existeix un món diferent on tot és possible, i on en Harry, lluny del menysteniment del que sempre ha estat víctima, és ja tot un heroi abans d'arribar-hi.

Primer volum d'aquesta saga mundialment coneguda. Es tracta d'una història perfectament trenada i molt absorbent. L'autora inventa un món de màgia i encanteris, paral·lel al nostre, que conté tots els elements imaginables i no imaginables de la literatura fantàstica. La màgia s'estudia, i l'escola és molt estricta! Tot i tractar-se d'una novel·la on els protagonistes són nens, és apta per tots els públics ja que no tens sensació d'estar llegint un conte infantil. L'argument és força sòlid, tenint en compte que és un llibre que llegiran els nens, i els personatges estan ben descrits i ben caracteritzats. Tampoc no li manquen tocs d'humor.

Em direu que he descobert la sopa d'all, però és un llibre força ben fet. A més, em van recomanar llegir-lo en anglès per tema de les males traduccions de noms, i això he fet. Em va costar al principi, més per estar rovellat que per la dificultat, però mica en mica s'agafa fluïdesa. Penso que si l'hagués llegit de més jove m'hauria agradat encara més, però em vaig entossudir a no fer-ho. Té un segell propi, i això ho valoro positivament. Una altra saga per llegir, encara que aquesta ja té uns anys? Se'm gira feina.

Puntuació: @@@@