Autora: Suzanne Collins
Editorial, any: labutxaca, 2013
Títol original, idioma, any: The Hunger Games, 2008
Traductor: Armand Carabén
Gènere: Ciència ficció / Juvenil 
Número de pàgines: 399
Llegit en: Català

Després de la desfeta d'Amèrica del Nord a la guerra, els Estats Units han quedat transformats en la immensa ciutat de Panem. El centre d'aquesta metròpoli és el Capitoli, que està envoltat de 12 districtes. Inicialment, va haver-hi un període de prosperitat que va acabar quan l'antic Districte 13 es va revoltar. La represàlia de la capital va ser destruir aquest districte i la creació dels Jocs de la Fam a mode de recordatori. Cada any s'escullen dos joves de cada districte, un noi i una noia d'entre 12 i 18 anys, i són traslladats a un camp de batalla on l'únic objectiu és sobreviure, de la manera que sigui. Aquest programa de televisió, que és obligatori mirar, acaba quan queda un únic supervivent, que serà recompensat amb honors i riquesa. Però pel camí s'hauran quedat 23 joves, la vida dels quals és l'eina que utilitza el Capitoli per mostrar la seva supremacia a tots els habitants de Panem. Qui sortirà victoriós en la setanta-quatrena edició dels Jocs que està a punt de començar?

La idea d'aquest llibre, que en realitat és una trilogia, no és nova. Un grup de gent obligada a matar-se entre ells en un programa de televisió o per motius similars. Com a mínim tenim els precedents de les pel·lícules 'Battle Royale' o 'Perseguit'. Naturalment, conté la seva dosi de crítica cap al descontrolat món dels shows televisius i contra el poder autoritari. En aquest cas està encarat a un públic més juvenil perquè és molt lineal, els protagonistes són molt joves, i l'acció no és tan cruel com podria ser. No està especialment ben escrit, però és una lectura fàcil i molt absorbent, encara que no sigui un argument nou, atrapa i costa deixar-lo. Lamento haver de dir que en aquesta edició he detectat altre cop un nombre de barbarismes superior a la meva paciència.

Per ser un llibre aparentment destinat a joves, o no prou intens i treballat com perquè sigui considerat per a adults, a mi m'ha agradat prou. No és un llibre amb el que t'entrebanquis i els fets són prou interessants com per llegir-lo a bon ritme. Amb un argument tan definit, cadascú sabrà si li pot interessar llegir una trama així, però és força apte per tothom. Em quedo amb les referències a 'tot per l'audiència', que per mi és un dels punts forts, ja que detesto els programes televisius que es fan actualment, i qualsevol dia veurem una proposta així en qualsevol canal privat. Temps al temps.

Puntuació: @@@