Autor: Albert Sánchez Piñol
Editorial, any: labutxaca, 2012 (Publicat per Proa el 2001)
Gènere: Relats 
Número de pàgines: 162
Llegit en: Català

Els protagonistes dels 11 contes que formen aquest 'Les edats d'or' tenen el seu moment, són destacables per alguna cosa o altra. Per exemple, una vídua que es fa cèlebre per la seva fidelitat al marit desaparegut al llarg de molts anys, el millor pescador de Portugal a la recerca d'un catxalot minvant que li parla dins el seu cap, la història discordant de dos buscadors d'or moguts per diferents interessos o un home bala que està una mica tocat a causa de les trompades. Totes els històries amaguen sorpreses i estan ambientades en un lloc i un temps poc determinats. Tampoc no hi falten pinzellades fantàstiques, com en el cas del relat 'El bosc', que va inspirar la pel·lícula que duu el mateix nom, i que senta les bases per la novel·la 'La pell freda'. De vegades molt embolicat, però impossible que les històries surrealistes d'aquest recull deixin indiferent.

Si una cosa destaca d'aquest autor és la seva imaginació desbordant i un estil molt personal i barroc d'explicar les coses. Això ja es pot detectar en aquesta, una de les seves primeres obres. La seva formació com a antropòleg es deixa veure en cadascun dels seus escrits, sempre explora la naturalesa humana fins a límits insospitats, però a més les seves contínues referències a qualsevol part del món són marca de la casa. Això fa que les trames siguin delirants i estrafolàries, cal estar atent per entendre què està explicant, però alhora cal reconèixer les seves bones idees a l'hora d'escriure. És un escriptor de difícil comparació.

Un cop més, m'he de treure el barret davant de Sánchez Piñol, que no m'ha decebut mai. D'entre els contes del recull n'hi ha de bons i de no tan bons, però manté força el nivell, per no dir l'estil, i els millors et deixen aquella sensació de 'que cabró...'. Aconsegueix que m'agradi un gènere que generalment se'm queda curt. El recomano, però sempre i quan hagueu llegit altres llibres de l'autor i us hagin agradat. Si no us han agradat, no li feu ni cas, tampoc no us agradarà. Em sembla que Sánchez Piñol és de tot o res, i això no és mala cosa per un escriptor.

Puntuació: @@@ i mitja