Autora: Imma Monsó
Editorial, any: labutxaca, 2013 (Publicat per Proa el 2012)
Gènere: Narrativa 
Número de pàgines: 382
Llegit en: Català
Premis: Ramon Llull 2012

L'Agnès, o Nes per abreviar, és psiquiatra i viu obsessionada amb el temps. Esgarrapa tots els segons que pot al rellotge, tant amb petits com grans gestos. No suporta perdre el temps i té la setmana perfectament apamada, no dedica ni un minut més del necessari a cap activitat. A la Nes li ve de família, el seu pare i la seva germana són Ràpids, com ella, però la mare i el germà són Lents. El patiment pel seu pare, ja gran, els dubtes amb el seu amant, les converses amb la seva millor amiga, tot això forma part de la seva actualitat, però res no s'explica sense els molts esdeveniments familiars que han tingut lloc des que era una nena. Mica en mica coneixerem la seva història. Però per damunt de tot, el temps, el gran protagonista que la Nes mira d'estalviar com sigui, passant per sobre de tot i de tothom. 

La història està explicada en dos fils. Per una banda, l'actualitat de la Nes, en tercera persona, on coneixem les seves neures i els seus problemes del dia a dia. Per altra banda, a capítols alternatius i escrit en primera persona, l'historial de la família Bach, en el que coneixerem tots els fets importants al llarg dels anys. Els dos fils acaben convergint. Es tracta d'un llibre que planteja reflexions interessants al voltant de l'obsessió per aprofitar el temps que tots més o menys tenim. Ens hi podem sentir reflectits, però francament, acabes agafant molta mania a la Nes, en moltes ocasions li voldries donar un parell de mastegots. A banda d'això, el llibre és força rodó, està molt ben escrit i es llegeix ràpid, tot i que és prou dens.

A mesura que llegia arrufava una mica el nas perquè la Nes em posava nerviós i no acabava de veure on treia cap el llibre. Per sort, a la darrera part millora força i he d'acabar dient que és un bon llibre, d'aquests que fan pensar, però amb una bona història de ficció associada i escrit de manera notable. S'ha de llegir amb una mica de paciència, per això no em sembla que es pugui recomanar a tothom, però no li falten virtuts si ets capaç de dominar l'estrès que et provoca.

Puntuació: @@@