Autor: John Verdon
Editorial, any: Proa, 2011
Títol original, idioma, any: Shut your eyes tight, anglès, 2011
Traductores: Mercè Santaulària i Esther Roig
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 540
Llegit en: Català

Els integrants del Departament d'Investigació Criminal de la Policia de Nova York no han acabat d'entendre que en David Gurney s'ha retirat del servei, ara viu una vida tranquil·la a Catskills amb la seva dona Madeleine, allunyats de tot i mirant de dedicar-se temps l'un a l'altre, sobretot després del que va passar en el cas Mellery. Però no debades és l'inspector més condecorat del departament, i Jack Hardwick, un antic company seu, el busca perquè se'ls ha presentat un cas que sembla encara més esgarrifós. En Gurney no en vol ni sentir a parlar, però no es nega a escoltar, per si pot aportar alguna idea. Greu error, el cas presenta unes incògnites tan grans que aviat acapararan el seu pensament i no pot fer altra cosa que involucrar-s'hi. Una dona brutalment assassinada el dia de la seva boda. Aparentment, tot apunta amb claredat a un sospitós desaparegut. Però massa peces del trencaclosques fallen, i aquí és un en Gurney és extraordinari. Bo per la família i pel cas que participi. Però bo per ell?

John Verdon torna a construir un cas de proporcions monstruoses, on res no és el que sembla i els girs argumentals són constants, la trama s'embolica fins a punts insospitats, i les implicacions són esfereïdores. Hi ha molta investigació criminal, però l'accent recau en la part psicològica dels interrogatoris i de les accions que emprenen els protagonistes. No s'enfronten a delinqüents de poca volada, la seva intel·ligència només es pot combatre amb astúcia i coneixements, per això en David Gurney és l'home indicat, el típic policia que treballa amb el cap i no amb la pistola. Tot i no ser una lectura lleugera, ja que és força elaborat, es llegeix ràpid perquè enganxa molt i et va deixant amb els ulls com taronges.

Com em va passar amb el primer de l'autor, a estones em sembla que decau una mica, que s'allarga innecessàriament en alguns punts, però en conjunt és una molt bona obra d'intriga, i quan les peces comencen a encaixar no el pots deixar. Personalment, he de reconèixer que se'm fa pesada i anguniosa la relació que té el protagonista amb la seva dona, ho he de dir, sovint no suporto la Madeleine. A banda d'això és d'aquests estranys casos d'obra comercial estil best seller, però força aconseguit en tots els aspectes. Molt recomanable pels amants del gènere amb una mica d'estómac.

Puntuació: @@@@ (generoses)