Autor: Carles Porta
Editorial, any: La Campana, 2005
Gènere: No-ficció
Número de pàgines: 404
Llegit en: Català/Espanyol

Al periodista i reporter Carles Porta li van encarregar fer un '30 Minuts' al minúscul poble de Tor, al Pallars Sobirà, a tocar d'Andorra. En aquest cul de món, on només hi vivien tretze famílies o cases, en les darreres dècades hi ha hagut tres morts en circumstàncies que encara no s'han aclarit. La darrera i més sonada, la de Josep Montané, de la casa Sansa, només cinc mesos després que fos declarat amo únic del poble i de la muntanya de Tor, l'any 1995. Des del 1896 hi havia una societat de copropietaris, però calia demostrar que vivien tot l'any al poblet, i el vell Sansa és qui més temps hi passava, tot i que a l'hivern el poble romania completament deshabitat. Interessos comercials, enveges, cobdícia, contraban... tot es barreja en aquest llogarret on tothom sap coses, però no les diu, i les que diuen no es pot assegurar que siguin veritat. Un indret que, per les seves dimensions, mai es podria imagina els noms que hi ha involucrats en alguna de les seves trames.

Sonarà a tòpic, però mai la frase 'la realitat supera la ficció' ha estat més certa. Si això fos una novel·la, no se la creuria ningú, i per inversemblants que semblin les coses que s'hi expliquen, fa la impressió que només s'ha pogut gratar la crosta de l'assumpte. Després de fer el reportatge, Carles Porta es va decidir a escriure el llibre i ho fa amb un estil prou fresc i en primera persona. Escrit en dos idiomes, en funció de la llengua que feia servir cada entrevistat, i en els diàlegs s'ha mantingut la variant dialectal o la parla de cada 'personatge'. Es llegeix ràpid, encara que hi ha un excés d'informació i de vegades està una mica desordenada.

No solc llegir llibres de no-ficció, però en aquest cas és com si fos completament inventat. Ara, hauríem de veure qui és capaç d'inventar una història així. És interessant i atrapa perquè es fa difícil de creure que en un lloc tan remot puguin passar coses tan bèsties. Entenc que pot semblar poc atractiu, a mi m'ho semblava, però un cop entres a la trama et cal saber com acaba, fins i tot sabent que no acaba, perquè els crims que investiga no estan resolts. Però què voleu, això és, en definitiva, realitat i no ficció.

Puntuació: @@@
Ressenyat i recomanat per la Yáiza.