Autor: Haruki Murakami
Editorial, any: labutxaca, 2011
Títol original, idioma, any: Nejimaki-dori Kuronikuru, japonès,1994
Traductor: Albert Nolla
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 832
Llegit en: Català

En Toru Okada es troba actualment a l'atur. Ha deixat la feina en un bufet d'advocats perquè no feia per ell, i ara no fa res. La Kumiko és la que porta els diners a casa, treballa moltes hores en una editorial i sovint arriba molt tard de la feina. Un bon dia, el gat de la parella desapareix i no hi ha manera de trobar-lo. Buscant l'animaló, que han batejat amb el nom de Noboru Wataya, el mateix que el de l'estrany germà de la Kumiko, perquè segons en Toru s'assemblen, en Toru explora el carreró de darrere casa seva, i s'arriba a la mansió abandonada dels Miyawaki, una casa molt misteriosa i amb un historial escabrós. En aquelles èpoques comença també a rebre trucades estranyes i esperpèntiques. Ell encara no ho sap, però la Kumiko desapareixerà i el seu destí quedarà regit per tota la sèrie de personatges estrafolaris que està coneixent. El seu únic objectiu serà recuperar la seva dona, però per això haurà de descobrir la sorprenent història que s'amaga rere les seves aparentment tranquil·les vides. 

Un altre producte 100% Murakami. Comença sent una història quotidiana molt normal per acabar complicant-se fins a límits insospitats, barrejant tota mena de fantasies i de personatges gens corrents. Formalment, el llibre intercala cartes, articles de diari i fins i tot converses d'un xat primitiu. Per entendre el present, cal remuntar-se a fets del passat que són explicats amb molt detall, i que passen en alguns moments històrics. La capacitat narrativa i de sorprendre són les mateixes de sempre, però en aquest cas he trobat un excés de descripció, potser explica amb massa detall alguns episodis de relativa importància. En l'edició que tinc la lletra és petita i això el fa més dens del que sembla ja amb 832 pàgines.

En general el llibre m'ha agradat, com tots els de l'autor, però penso que s'allarga una mica massa innecessàriament, com si hi hagués més d'una història paral·lela en el mateix llibre, i totes són desenvolupades amb detall. Tret d'això, la trama acaba lligant i fins i tot se'ns expliquen moltes coses que van quedant penjades, però la marca de la casa fa que tantes altres ens quedin sense resoldre. No he trobat que sigui dels millors Murakamis, tot i que em sembla que posa les bases pel genial '1Q84', i també és recomanable, sobretot per aquells lectors fidels que tinguin una mica de paciència.

Puntuació: @@@