Autor: Pere Calders
Editorial, any: Edicions 62, 2009
Gènere: Relats
Número de pàgines: 140
Llegit en: Català

No té els ulls oblics, ni la pell groguenca. Al restaurant no demana menges estranyes, ni tampoc actua amb l'exquisidesa esperada. A més, parla català amb fluïdesa, i no sembla que tingui una feina sofisticada. Però és que aquests japonesos se les empesquen totes, era molt preferible quan venien de cara, sense camuflar-se! Amb el conte 'Invasió subtil' comença aquest recull de Pere Calders que reuneix una bona colla de textos breus, imaginatius, sorprenents i una mica delirants, en els que apareixen extraterrestres, fantasmes, vampirs, assassins poc destres, futbolistes i fins i tot inclou un parell de contes infantils i un seguit de microcontes al final. Històries per a tots els gustos, amb un segell molt personal que se li endevina a l'autor. 

L'edició que tinc és d'aquestes amb una introducció llarguíssima i propostes de treball al final, però he anat de cara a barraca a llegir els textos. Calders té una gran capacitat narrativa, juga perfectament amb les paraules i fa servir una ironia finíssima, un sentit de l'humor, sempre present, que et dibuixa un somriure. No és per riure tota l'estona, però ja es veu que havia de ser molt de la conya aquest home, almenys escrivint. Els contes són curts, i alguns molt curts, però tots molt ben trenats.

Puc dir, com ja m'havien advertit, que aquest autor és dels millors que he llegit en aquest gènere. El seu estil m'ha agradat més que el d'alguns contistes més moderns, al final, mica en mica, encara m'acabarà agradant la literatura breu! El trobo molt recomanable per aquells que gaudeixen de les històries curtes, que a més m'han semblat prou atemporals com per madurar amb dignitat. Un autor per explorar-ne l'obra, penso que repetiré.

Puntuació: @@@@ (una mica generoses)