Autor: Andreu Martín
Editorial, any: Empúries, 2000
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 180
Llegit en: Català
Premi: Ramon Muntaner 1999

El 1967 era un any de repressió, com tota la dictadura franquista, però els estudiants es començaven a mobilitzar en contra del règim. Amb molta por, algunes veus es començaven a alçar contra la injustícia. En mig del sarau, en Pep, que no s'ha interessat mai per la política, s'implicarà en un grup subversiu només perquè hi ha una noia preciosa que li agrada, la Júlia. Al mateix temps, investigarà els moviments sospitosos del seu pare, creu que té una amant ballarina d'striptease, i l'odia per això. Però per tal que la Júlia li faci cas, es veurà immers en un joc de mentides i mitges veritats relacionades amb el seu pare, on història i realitat es barregen per generar un relat que impressiona l'activista d'ulls maragdes. Com ja indica el títol de l'obra, en aquest llibre res no és el que sembla. 

Tenint en compte l'autor, seria esperable trobar una mica de crònica negra en el llibre, però què hi ha de més negre que l'època de córrer davant dels grisos? El punt fort que té és fer un bon retrat, de primera mà, diria, de com es vivia en aquella època, les pors, les creences arrelades i les ganes transgressores dels joves, que avui ens semblen de pati d'escola. Fa una bona repassada a la música i als programes de televisió que triomfaven llavors per acabar de generar una imatge fidedigna d'aquell 1967. A banda d'això, la història de fons no és massa res de l'altre món, però es deixa llegir i és prou distreta.

No estic especialment interessat en els fets que narra el llibre, però m'ha resultat interessant refrescar la memòria. És curt i en algunes fases em semblava que no l'estava gaudint massa, però en conjunt està prou bé i m'ha acabat deixant prou bona impressió. Només que la propera vegada que triï un llibre del Martín m'asseguraré que sigui de novel·la negra! Però ja està bé per tenir una perspectiva històrica del que passava poc abans de néixer jo.

Puntuació: @@@ (generoses)