Autor: Daniel Closa
Editorial, any: Cossetània, 2013
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 228
Llegit en: Català

La medicina és la mare de les ciències, es nodreix de totes les altres per aconseguir un objectiu molt clar: tractar malalts i salvar vides. Però aquest propòsit tan lloable no s'aconsegueix perquè sí, darrere dels grans èxits hi trobem molta feina, però també moltes sorpreses i molts cops de sort que han portat a descobriments importants. En aquest recull de píndoles científiques hi trobarem un bon grapat de curiositats sobre el nostre cos i com abordar les malalties, i també veurem la medicina des de tots els angles possibles. Des de l'encaparrada de l'Steve Jobs amb l'homeopatia, fins el llegat d'Henrietta Lacks, passant pels efectes placebo i nocebo, la controvèrsia de les vacunes o la misteriosa malaltia del lupus, que s'ha fet cèlebre a la sèrie House. Així fins a cent capítols curts dedicats als temes més diversos al voltant de la biologia, la fisiologia, la medicina i els metges.

Aquesta és la tercera entrega d'en Dan a la col·lecció 'De cent en cent' de Cossetània, i a qualsevol que hagi llegit algun cop el seu blog no li resultarà estrany que en destaqui la seva capacitat divulgativa. Sempre explica qualsevol tema de manera amena i entenedora, fa bo de llegir. Fer que la ciència estigui a l'abast de tothom no és fàcil, però ell ho aconsegueix amb nota. Això ho trobem en aquest llibre, però penso que el títol és erroni. Hi ha algunes curiositats de la medicina, però majoritàriament són curiositats de la fisiologia, del funcionament del cos i de les malalties, producte d'estudi d'altres disciplines com la biologia i la bioquímica.

En relació amb el que deia, m'esperava una altra cosa del llibre. No és que no m'hagi agradat, evidentment tots aquests temes m'interessen, encara que molts ja els coneixia, és genial llegir-los d'una manera menys acadèmica i més planera. Però he trobat a faltar coses com Mary la tifoidea o els collarets de tràquea (jo ja m'entenc), més anècdotes o procediments curiosos de la medicina, i no tant producte de la investigació biomèdica. En aquest sentit, és un molt bon llibre de divulgació, però que no ha respost a les expectatives que m'havia creat d'ell. Això sí, perfectament recomanable a qui li agradi entendre la ciència, aprendrà molt d'una manera senzilla i clara.

Puntuació: @@