Autor: Haruki Murakami
Editorial, any: Empúries, 2013
Títol original, idioma, any: Shikisai wo motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi, japonès, 2013
Gènere: Narativa
Traductor: Jordi Mas López
Número de pàgines: 330
Llegit en: Català

En Tsukuru Tazaki explica a la seva amiga Sara una història de joventut. A l'institut, a la seva Nagoya natal, formava part d'un grup de cinc amics molt ben avinguts i inseparables on curiosament tots tenien un cognom relacionat amb un color, tret d'ell. Després de marxar a la universitat a Tòquio, sense que en Tsukuru sabés per què, els altres quatre li van girar l'esquena i no van voler saber res d'ell. Ho va acceptar, però ara, 16 anys després, tot i tenir una vida molt còmoda i treballar de constructor d'estacions de tren, com sempre havia volgut, encara no s'ha tret del cap aquells amics i encara es pregunta què va passar. La Sara el convenç perquè posi remei a aquests dubtes, si no no podrà fer mai vida normal. Ha arribat el moment de recuperar la pista dels seus amics perduts i saber per què el van deixar de banda.

Aquesta és una història d'amistat, amor i nostàlgia. També ens demostra com una persona que es té en molt baixa consideració pot ser molt i molt gran. Tot això, amanit amb la peculiar prosa de Murakami, en la que no s'explica tot i ni tan sols ens estranya, en la que el sexe hi juga un paper central, plena de preguntes retòriques i situacions i converses una mica estrafolàries que no saps si són pròpies de la cultura japonesa o només estan en el cap d'aquest home. El ritme és pausat i l'estil molt murakamià, però l'acció principal passa en el present i hi tenen cabuda conceptes actuals, com fer una cerca a Google per exemple, cosa que no és gens comuna en ell i ja fa una diferència.

Suposo que no sorprendrà a ningú que recomani aquest llibre, però com sempre agafat amb pinces. No és un autor per tothom, però ja sabem que els seus seguidors no trobem mai que faci res mal fet, un llibre seu sempre ens deixa satisfets. Aquest passa amb nota alta, és d'aquests senzills que no es complica la vida amb ciència ficció o fantasia, i això el fa fàcil de llegir i seguir. Agradable i revelador en alguns punts, no he pogut evitar sentir-me una mica identificat amb el protagonista, i això no sé si és bo o dolent! En tot cas, un molt bon llibre que es mereix la bona rebuda que ha tingut.

Puntuació: @@@@