Autor: Cristian Segura
Editorial, any: Destino, 2011
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 268
Llegit en: Català
Premi: Josep Pla 2011

La vida per sobre de la Diagonal barcelonina és un altre món. Allà, la flor i nata de la ciutat, la gent que remena les cireres, viuen aliens a les preocupacions més mundanes. Però un problema inesperat està causant estralls a l'empresari Amadeu Conill, el principal fabricant nacional de setrills, que ha conquerit el mercat asiàtic amb facilitat. Una estranya malaltia a l'enciam fa que ja ningú consumeixi verdura crua a l'Àsia i, per tant, ja no es fan servir setrilleres. L'Amadeu mirarà de solucionar els seus problemes econòmics explotant totes les vies imaginables, legals i no tan legals, movent-se en les altes esferes, tant barcelonines com internacionals. Al mateix temps, haurà de maldar amb un fill que li ha sortit rebel i amb una dona que és la típica senyora de casa bona. Males èpoques per a Setrills Conill, ai si el veiés el seu pare... encara que potser el veu...

Estem davant d'un retrat aparentment molt fidedigne de la burgesia catalana, aquesta de llotja del Camp Nou i votant de CiU, casposa i conservadora, i que en la intimitat parla en espanyol. Una realitat tan allunyada del que estem acostumats que ens genera rebuig, gairebé no ens la creiem, però existeix. El llibre està dividit en capítols llargs i cadascun explica un dels intents del protagonista de reflotar la seva empresa. És un home de negocis expert, però també li endevinarem tots els defectes com a persona. L'autor toca moltes tecles al llarg del text i en tots els casos sembla que parli amb coneixement de causa, força creïble. Està molt ben escrit i és agradable i absorbent, aconsegueix que un tema que ens pot fer ràbia ens resulti interessant, i això té mèrit. Si de cas, allarga una mica massa el final recreant-se en alguns temes innecessaris, però en conjunt es llegeix amb gran fluïdesa.

No sabia què em trobaria amb aquest llibre i n'he quedat gratament sorprès. Un bon debut d'en Cristian Segura que em convida a seguir de prop la seva obra. Un llibre per aprendre com funciona el món dels negocis que mouen molts diners, per sorprendre'ns de com de connectat està tot quan es té poder i capital, tot i que no vol dir que això ens faci gràcia! Ens introduïm en un món que no és el nostre, més enllà dels luxes també hi ha misèries. I el text no està mancat d'humor ni d'ironia, fins i tot cert surrealisme, que posen un contrapunt molt escaient a un argument de caire més aviat dramàtic. Recomanable sense massa restriccions.

Puntuació: @@@@